Korpus
Náplň:
Topping:
Borůvkový topping
Budete potřebovat kulatou dortovou formu (já použila malou – průměr 20 cm). Pokud máte větší, přizpůsobte tomu množství ingrediencí a pak i dobu pečení.
Nejprve si z pečicího papíru vystřihněte kolečko o velikosti dna formy a proužek, který dáte podél vnitřního obvodu formy.
Formu zvenku zabalte do dvojité vrstvy alobalu tak, aby zakrýval dno i stěny (k tomu budete potřebovat větší formát alobalu).
Sušenky si nadrťte na jemno. Smíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem. Natlačte prsty na stěny formy i na dno. Pečte cca 5 minut na 170 °C.
Pokud používáte mražené borůvky, nechte je povolit. Borůvky rozmixujte na pyré.
Na náplň smíchejte v robotu s nástavcem na hnětení těsta tvarohy, jogurt, borůvkové pyré a cukr. Směs by měla být jen lehce našlehaná, ale hlavně hladká. Pak přidejte mouku a pořádně smíchejte. Po jednom přidávejte vejce a promíchejte. V této fázi nechcete "přešlehat".
Nalijte náplň do upečené sušenkové krusty. Celou formu vložte do většího (mělkého) pekáčku. Do pekáčku nalijte vařící vodu cca do výšky 5–7 cm. Ve výsledku by to mělo vypadat jako kulatá forma v "lázni".
Pečte cca 10 minut na 180 °C a pak dalších 30 minut na 170 °C.
Dort nechte vychladnout a pak dejte alespoň na hodinu do lednice.
Povrch potřete zakysanou smetanou s cukrem.
Topping 2: V malém hrnci krátce povařte borůvky s cukrem. Pustí šťávu – většinu odlijte a udělejte si z ní třeba limonádu. Zbytek nechte vychladnout. Ozdobte při servírování i takto upravenými borůvkami.