Masopustní staročeské koblihy

K období masopustu patří neodmyslitelně koblížky. Hlavně ke konci masopustu. Dříve tomu tak nebylo, ale dnes si koblihy můžete koupit kdykoliv a kdekoliv, tak už to není takový svátek jako kdysi. Což je škoda, protože domácí koblížky jsou nesrovnatelně lepší než kupované. V poslední době se kloním k tomu, že tradiční recepty spíše dodržuji a neupravuji a tak jsem letos koblížky upekla tak, jak je pekla prababička. No, nakonec jsem si neodpustila udělat alespoň pár špaldových, když jsem pak viděla kolik jsem toho nasmažila, trochu jsem se zděsila tím množstvím, ale kupodivu zmizely, tak moc byly dobré :).

reBarbora's kitchen

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500 g hladké mouky (nebo část hladké a část špaldové)
  • 35 g čerstvého droždí
  • 40 g třtinového cukru
  • 4 žloutky
  • 65 g změklého másla
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce rumu
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • olej nebo sádlo na smažení – cca 0,5 – 1 l
  • vanilkový krém nebo marmeláda na plnění

Postup

1

Začněte tím, že si připravíte kvásek. Ten můžete připravit tak, že droždí s cukrem utřete do kašičky, přidáte část mléka (50 – 100 ml), které bude vlažné a lžíci mouky, promícháte, přikryjete a dáte na teplé místo. A nebo jen část mléka smícháte s nadrobeným droždím, přidáte lžičku cukru a lžíci mléka a opět přikryjete a dáte na teplé místo vzejít. Mléko musí být vlažné, ani studené, ani horké.

2

Vzešlý kvásek nabude cca dvojnásobně.

3

Příprava těsta:
Máslo s cukrem utřete do pěny, přidejte žloutky, rum a citronovou kůru a promíchejte. Do máslové směsi přidejte prosátou mouku, špetku soli a vzešlý kvásek. Promíchejte a postupně zapracovávejte mléko.

4

Těsto důkladně propracujte, mělo by být vláčné a nelepivé.

5

Bochánek z těsta nechte v míse, poprašte moukou, ať neoschne a přikryjte. Dejte na teplé místo nakynout. Kynout bude cca půl hodinky.

6

Příprava koblih:
Vykynuté těsto přendejte na vál nebo pracovní plochu, kterou jste si pomoučnili, by se těsto nelepilo. Těsto celé nebo po částech vyválejte. Výšku vyváleného plátu těsta si zvolte podle toho, jak budete koblihy plnit.

7

Plnit koblihy lze dvěma způsoby.
1) těsto si vyválíte nižší, vykrájíte libovolně velká kolečka, doprostřed každého kolečka dáte trochu marmelády, přikryjete druhým kolečkem a velmi důkladně okraje přimáčknete k sobě. Okraje musí být přimáčklé opravdu dobře, by vám do oleje nevytekla náplň.

8

2) těsto si vyválíte vyšší a plnit budete po usmažení zdobičkou. Usmažené koblihy buď propíchnete např. vařečkou a cukrářským sáčkem vstříknete náplň a nebo zdobícím nástavcem, který je úzký a delší. Tento způsob preferuji já, je to rychlé a praktické.

9

Vykrájená kolečka opět přikryjte a nechte ještě dalších cca 20 minut dokynout.

10

Smažení koblih:
Na smažení si vyberte hrnec tak, by v něm koblihy v oleji plavaly. Vrstva oleje by měla být alespoň tři centimetry, koblihy by se neměly dotýkat dna.

11

Na smažení je ideální sádlo, ale i z oleje budou moc dobré. Nebo můžete dát část oleje a část sádla.

12

Samotné smažení vám zabere pár vteřin. I když se může zdát, že za tu dobu se koblihy nestihnou udělat, stihnou. Olej musí být dostatečně rozpálený, by se koblihy nafoukly. Ale zase ne moc, byste je hned po vložení do oleje neměli černé. Začněte na co nejvyšším stupni, zkuste jednu koblihu a na zbytek si případně teplotu upravte.

13

Koblihy do oleje vkládejte vrchní stranou a přiklopte poklicí, druhou stranu koblihy dosmažte bez přikrytí. Na tohle jsem se letos vyflákla a tak koblížky nemají po obvodu prstýnek.

14

Usmažené koblihy dejte na papírové utěrky, ať se z nich trochu ten olej odsaje.

15

Pokud jste neplnili před smažením, tak koblížky naplňte a pocukrujte. Pokud nemáte rádi plněné, můžete je obalit ve skořicovém cukru.

16

Dobrou chuť ♥

Poznámka

Z tohoto množatví jsem menším vykrajovátkem měla 28 malých koblížků.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Sladké cizrnové fitness kuličky bohaté na bílkoviny

Delikátní jablečné pralinky v bílé čokoládě

Bramborovo-tvarohové placičky

Fazolové “brownies“

Video: Skvostný grilovaný ananas, plněný vepřovým a opletený vykřupanou slaninou

Bulgurový salát s okurkou, paprikou, cizrnou, bylinkami

Cuketové bramboráčky z ovesných vloček s lososem

Tvarohové lievance

Fitness kokosovo-kakaové sušenky

Video: Splněný sen každého čokoholika: Malinové košíčky s čokoládovo-malinovou pěnou

Video: Clafoutis – Jednoduchá francouzská bublanina s třešněmi

Guliše – knedlíky s ovocem