
Začněte tím, že si připravíte kvásek. Ten můžete připravit tak, že droždí s cukrem utřete do kašičky, přidáte část mléka (50 – 100 ml), které bude vlažné a lžíci mouky, promícháte, přikryjete a dáte na teplé místo. A nebo jen část mléka smícháte s nadrobeným droždím, přidáte lžičku cukru a lžíci mléka a opět přikryjete a dáte na teplé místo vzejít. Mléko musí být vlažné, ani studené, ani horké.
Vzešlý kvásek nabude cca dvojnásobně.
Příprava těsta:
Máslo s cukrem utřete do pěny, přidejte žloutky, rum a citronovou kůru a promíchejte. Do máslové směsi přidejte prosátou mouku, špetku soli a vzešlý kvásek. Promíchejte a postupně zapracovávejte mléko.
Těsto důkladně propracujte, mělo by být vláčné a nelepivé.
Bochánek z těsta nechte v míse, poprašte moukou, ať neoschne a přikryjte. Dejte na teplé místo nakynout. Kynout bude cca půl hodinky.
Příprava koblih:
Vykynuté těsto přendejte na vál nebo pracovní plochu, kterou jste si pomoučnili, by se těsto nelepilo. Těsto celé nebo po částech vyválejte. Výšku vyváleného plátu těsta si zvolte podle toho, jak budete koblihy plnit.
Plnit koblihy lze dvěma způsoby.
1) těsto si vyválíte nižší, vykrájíte libovolně velká kolečka, doprostřed každého kolečka dáte trochu marmelády, přikryjete druhým kolečkem a velmi důkladně okraje přimáčknete k sobě. Okraje musí být přimáčklé opravdu dobře, by vám do oleje nevytekla náplň.
2) těsto si vyválíte vyšší a plnit budete po usmažení zdobičkou. Usmažené koblihy buď propíchnete např. vařečkou a cukrářským sáčkem vstříknete náplň a nebo zdobícím nástavcem, který je úzký a delší. Tento způsob preferuji já, je to rychlé a praktické.
Vykrájená kolečka opět přikryjte a nechte ještě dalších cca 20 minut dokynout.
Smažení koblih:
Na smažení si vyberte hrnec tak, by v něm koblihy v oleji plavaly. Vrstva oleje by měla být alespoň tři centimetry, koblihy by se neměly dotýkat dna.
Na smažení je ideální sádlo, ale i z oleje budou moc dobré. Nebo můžete dát část oleje a část sádla.
Samotné smažení vám zabere pár vteřin. I když se může zdát, že za tu dobu se koblihy nestihnou udělat, stihnou. Olej musí být dostatečně rozpálený, by se koblihy nafoukly. Ale zase ne moc, byste je hned po vložení do oleje neměli černé. Začněte na co nejvyšším stupni, zkuste jednu koblihu a na zbytek si případně teplotu upravte.
Koblihy do oleje vkládejte vrchní stranou a přiklopte poklicí, druhou stranu koblihy dosmažte bez přikrytí. Na tohle jsem se letos vyflákla a tak koblížky nemají po obvodu prstýnek.
Usmažené koblihy dejte na papírové utěrky, ať se z nich trochu ten olej odsaje.
Pokud jste neplnili před smažením, tak koblížky naplňte a pocukrujte. Pokud nemáte rádi plněné, můžete je obalit ve skořicovém cukru.
Dobrou chuť ♥
Z tohoto množatví jsem menším vykrajovátkem měla 28 malých koblížků.