Bramborové šišky s perníkem a jahodovou pěnou

Toto jídlo mám spojeno se svým dětstvím. Válet "šulánky" se nám všem vždycky líbilo a jíst je bylo ještě lepší. A pěnu nám dělávala moje maminka jen tak po obědě na mlsandu. A tak jsem dnes obě jídla spojila a užívala si.

Z mojí kuchyně... Papi K.

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto:

  • 150 g uvařených vychladlých brambor (vaří se ve slupce)
  • 1/2 vejce
  • 45 g hrubé mouky
  • 25 g krupice
  • sůl
  • 1/2 lžičky škrobu

Pěna:

  • 10 jahod
  • 1 bílek
  • med dle chuti

Na ozdobu:

  • strouhaný perník
  • cukr
  • máslo
  • lístky máty
  • jahody

Postup

1

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemno. Přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a škrob a vypracujeme vláčné pevné těsto. To vyválíme do delšího válečku, nakrájíme na kolečka a z každého kolečka vytvarujeme malý váleček.

2

Do kastrolu dáme vařit vodu s trochou soli. Jakmile vře, válečky do ní nahážeme a vaříme, dokud nevyplavou na povrch.

3

Mezitím si vyšleháme bílek se špetkou soli v tuhý sníh. V misce rozmačkáme jahody, osladíme medem a tuto hmotu zašleháme do sněhu.

4

Uvařené šišky vatáhneme z vody, nandáme na talíř, posypeme perníkem a cukrem a polejeme máslem. Z pěny vytvarujeme nočky nebo ji jen tak lžičkou přidáme k šiškám a ozdobíme lístky máty a jahodou. Dobrou chuť.

Poznámka

Jídlo se hodí jako dezert nebo ve větším množství i jako hlavní chod.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Bramborová roláda naplněná sýrem, slaninou a klobáskou

Salátek s polibkem podzimu

Adžikové ragú s vepřovým masem a zeleninou

Italské conchiglie plněné třemi druhy sýrů

Restovaná kuřecí prsa na víně se špetkou estragonu z jedné pánve

Vejce v bramborovém hnízdě

Masové kuličky s rajskou omáčkou

Jednoduché kari z čočky, sladkých brambor a kokosu

Polévka z červeného zelí a fazolí

Pappardelle se smetanovou omáčkou z gorgonzoly

Cuketová polévka s kurkumou a čerstvým oreganem

Cuketové bramboráčky z ovesných vloček s lososem