Klasický pochoutkový salát

Deset deka pochoutkového a dva rohlíky k tomu. Ať už jste zažili kelímky papírové nebo plastové, nebo třeba tácky, určitě jste si někdy podobně pochoutkový salát kupovali. Jeden z nejoblíbenějších salátů, který jsme kupovali v mlíčňáku nebo lahůdkách… Dlouho jsem ho neměla, a když jsem pak přišla do jednoho obchodu a viděla tam ten částečně oschlý a částečně slizký salát, ani se mi ho nechtělo zkoušet. A tak jsem zapátrala. V knize Receptury studených pokrmů je uvedený klasický recept na 10 kg pochoutkového salátu, tak, jak jsme ho znali. Uvádím pro jistotu množství na cca 1 kg salátu :) Pokud se vám nechce dělat s domácí majonézou ze syrových žloutků, použijte nějakou dobrou kupovanou (ne moc ochucenou), ale já na tu domácí rozhodně nenechám dopustit. Díky použití tyčového mixéru je její příprava velmi snadná.

Meg v kuchyni

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Majonéza:

  • 3 žloutky
  • 300 – (váha těch tří žloutků) g oleje (kolem 250g)
  • lžička bílého vinného octa
  • půl lžičky hořčice
  • špetka soli
  • špetka cukru

Salát:

  • 400 g dobrého šunkového salámu
  • 180 g nakládaných okurek
  • 60 g konzervovaného hrášku
  • 30 g cibule
  • 300 g majonézy (viz výše)
  • 6 g octa
  • 10 g cukru
  • 8 g worcesteru
  • 5 g soli
  • 20 g hořčice
  • mletý černý pepř

Postup

1

Žloutky dáme do vysoké, úzké nádoby (od ponorného mixéru) a zvážíme je. Rozdíl mezi nimi a 300 bude váha oleje, který budeme do majonézy přidávat.

2

Ke žloutkům přidáme lžičku octa, půl lžičky hořčice, špetku soli a špetku cukru.

3

Na tyto suroviny nalijeme olej, takže výsledné majonézy bude 300 g. Do nádoby vložíme ponorný mixér, zapneme ho na maximum a necháme tak dvě vteřiny běžet, poté ho pomaličku táhneme nádobou nahoru.

4

Vznikne nám takováto krásná, hustá majonéza.

5

Šunkový salám nakrájíme na nudličky, stejně jako okurku. Přidáme hrášek a nakrájenou cibulku. Tu nakrájíme velmi na jemno a nejlépe ještě vložíme na sítko a přelijeme vroucí vodou. Tak se zbaví té největší palčivosti.

6

Do majonézy odvážíme všechno koření (černý pepř dáme buď na špičku nože a nebo ještě lépe otočíme několikrát mlýnkem) a promícháme.

7

Majonézu přidáme k ostatním surovinám a dobře promícháme.

8

Salát necháme odležet v lednici a můžeme podávat. Jak jinak, než s rohlíkem a petrželkou ;)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Šípkový sirup

Pečený losos zalitý křenovou omáčkou

Zdravá ovocná alternativa marmelády

Mrkvová a fenyklovo-okurková pomazánka

Italské sušenky cantucci

Rolovaný makový chlebíček

Hovězí steak s žampiony na česneku a cibulovými kroužky

Netradiční salát s jahodami a šťovíkem

Nepečené snídaňové tyčinky ze 4 ingrediencí

Rajčatovo papriková pomazánka

Žloutkové řezy

Rybízový sirup