
Majonéza:
Salát:
Žloutky dáme do vysoké, úzké nádoby (od ponorného mixéru) a zvážíme je. Rozdíl mezi nimi a 300 bude váha oleje, který budeme do majonézy přidávat.
Ke žloutkům přidáme lžičku octa, půl lžičky hořčice, špetku soli a špetku cukru.
Na tyto suroviny nalijeme olej, takže výsledné majonézy bude 300 g. Do nádoby vložíme ponorný mixér, zapneme ho na maximum a necháme tak dvě vteřiny běžet, poté ho pomaličku táhneme nádobou nahoru.
Vznikne nám takováto krásná, hustá majonéza.
Šunkový salám nakrájíme na nudličky, stejně jako okurku. Přidáme hrášek a nakrájenou cibulku. Tu nakrájíme velmi na jemno a nejlépe ještě vložíme na sítko a přelijeme vroucí vodou. Tak se zbaví té největší palčivosti.
Do majonézy odvážíme všechno koření (černý pepř dáme buď na špičku nože a nebo ještě lépe otočíme několikrát mlýnkem) a promícháme.
Majonézu přidáme k ostatním surovinám a dobře promícháme.
Salát necháme odležet v lednici a můžeme podávat. Jak jinak, než s rohlíkem a petrželkou ;)