Bezlepkový čokoládový dort se smetanovým krémem

Objevte netušené možnosti ve vaření s quinoou. 🙂 Dort je nádherně vláčný a mnohem zdravější, než jeho varianta s moukou. Věděli jste, že… Quinoa se označuje jako Merlík čilský. I přesto, že je hojně využívána jako obilovina, neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro nemocné celiaklií. Často se z ní mele mouka a používá se jako surovina na pečení chleba nebo třeba sušenek. Celá semena se využívají na přípravu kaší, zahuštění polévek nebo k přípravě pálenky se jménem “chica”. Semena jsou zdrojem některých důležitých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C. Obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 hrnky uvařené quinoy
  • 1/3 hrnku nebo 80 ml mandlového/klasického mléka
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku nebo 110 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/2 hrnku + 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek nebo 240 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vyložte pečícím papírem formu o průměru 22 cm.

2

Rozpusťte máslo.

3

Do mixéru vložte quinou, mléko, vejce, rozpuštěné máslo, vanilku a mixujte dohladka.

4

Přidejte cukr, půl hrnku holandského kakaa, kypřící prášek, sodu a sůl. Promixujte, aby se vše spojilo.

5

Těsto vložte do připravené formy a pečte přibližně 40 až 42 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevýjde suchá.

6

Nechte koláč chladnout aspoň 15 minut, než jej uvolníte z formy.

7

Na krém rozšlehejte smetanu do polotuha, poté přidejte moučkový cukr a 2 lžíce kakaa. Vše dobře vyšlehejte do tuha. Jakmile dort vychladne, můžete jej natřít hotovým krémem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Čokoládovo-karamelový koláč

Máslové japonské sušenky s krásným vzorem

Banánový chlebíček ve stylu Tiramisu

Zapečená šunka se špenátem

Těstoviny s lilkem a houbami z jednoho hrnce

Zdravá domácí zmrzlina z jediné ingredience

Cupcakes s ovocem a jogurtovým krémem

Jahodový páj

Hříšná brownies s čokoládovým krémem, ořechy a karamelovou polevou

Kari z červené čočky

Jednoduché cukroví do půl hodiny – „Kávová zrna“

Cheesecake se švestkovou omáčkou