Beránek co má koule

Bezlepkový beránek z mandlové mouky s nádivkou (ořechovo datlové koule v čokoládě) chutnal u nás doma všem. Doporučuji beránka upéct z namletých, loupaných mandlí (případně kombinací s dalšími ořechy, dobré jsou i kešu), těsto pak není tak suché jako z běžné pšeničné mouky. Datlové kuličky v čokoládě zpestří jinak celkem klasický velikonoční dezert.

Bez pšenice

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • ½ hrnku pohankové mouky + trocha na vysypání formy
  • Špetka soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • 2 vrchovaté lžíce kokosového oleje
  • ½ hrnku mléka
  • 6 lžic medu
  • 1 malý sáček citronového cukru-bio nebo nastrouhaná kůra z bio citronu

Ořechovo datlové koule

  • 80g vlašských ořechů
  • 60g datlí
  • čokoládová poleva

Postup

1

Rozpustíme kokosový olej a necháme ho trochu vychladit, ale neměl by znovu úplně ztuhnout. Formu na beránka pořádně vymažeme a vysypeme pohankovou moukou. Oddělíme bílky od žloutků, k bílkům dáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Sypké přísady smícháme dohromady, přidáme žloutky, med, mléko a kokosový olej. Do tuhého těsta přimícháme sníh z bílků a polovinu těsta vylijeme do formy. Na něho pak vyskládáme kuličky, které jsme předem vytvořili z umixovaných datlí a ořechů a obalili v čokoládové polevě.

2

Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 stupňů 40-45 minut. Jestli je těsto uvnitř hotové, vyzkoušíme špejlí. Necháme beránka ve formě asi 10 minut a pak ho vyklopíme.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dýňový flammkuchen s cibulí a rozmarýnem

Risotto con spinaci

Rychlé pečené zelné kroužky s česnekem

Strouhaný tvarohový koláč

Pomerančový dort

Pečené jablko s vanilkovým přelivem

Kuřecí, smetanová omáčka, rýže, zelenina

Přepuštěné máslo – ghí

Bulgur s grilovaným lilkem a paprikou

Skandinávští šneci se skořicí

Čučoriedková torta

Recept na lehké sýrovo-česnekové croissanty za 30 minut