fbpx

Beránek co má koule

Bezlepkový beránek z mandlové mouky s nádivkou (ořechovo datlové koule v čokoládě) chutnal u nás doma všem. Doporučuji beránka upéct z namletých, loupaných mandlí (případně kombinací s dalšími ořechy, dobré jsou i kešu), těsto pak není tak suché jako z běžné pšeničné mouky. Datlové kuličky v čokoládě zpestří jinak celkem klasický velikonoční dezert.

Beránek co má koule

Ingredience na 8 porcí

Těsto

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • ½ hrnku pohankové mouky + trocha na vysypání formy
  • Špetka soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • 2 vrchovaté lžíce kokosového oleje
  • ½ hrnku mléka
  • 6 lžic medu
  • 1 malý sáček citronového cukru-bio nebo nastrouhaná kůra z bio citronu

Ořechovo datlové koule

  • 80g vlašských ořechů
  • 60g datlí
  • čokoládová poleva

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Rozpustíme kokosový olej a necháme ho trochu vychladit, ale neměl by znovu úplně ztuhnout. Formu na beránka pořádně vymažeme a vysypeme pohankovou moukou. Oddělíme bílky od žloutků, k bílkům dáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Sypké přísady smícháme dohromady, přidáme žloutky, med, mléko a kokosový olej. Do tuhého těsta přimícháme sníh z bílků a polovinu těsta vylijeme do formy. Na něho pak vyskládáme kuličky, které jsme předem vytvořili z umixovaných datlí a ořechů a obalili v čokoládové polevě.

Beránek co má koule
2

Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 stupňů 40-45 minut. Jestli je těsto uvnitř hotové, vyzkoušíme špejlí. Necháme beránka ve formě asi 10 minut a pak ho vyklopíme.

Beránek co má koule

Mohlo by vás zajímat:
Bezlepkové Dezerty

Hodnocení a komentáře

Lucie Podolová

Lucie Podolová 10. 4. 2020

Miluji to!

Skvělý recept

Odpovědět

pro přidání komentáře