Beránek co má koule
Bezlepkový beránek z mandlové mouky s nádivkou (ořechovo datlové koule v čokoládě) chutnal u nás doma všem. Doporučuji beránka upéct z namletých, loupaných mandlí (případně kombinací s dalšími ořechy, dobré jsou i kešu), těsto pak není tak suché jako z běžné pšeničné mouky. Datlové kuličky v čokoládě zpestří jinak celkem klasický velikonoční dezert.

Ingredience na 8 porcí
Těsto
- 2 hrnky mandlové mouky
- ½ hrnku pohankové mouky + trocha na vysypání formy
- Špetka soli
- ½ lžičky mleté vanilky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 vejce, žloutek a bílek zvlášť
- 2 vrchovaté lžíce kokosového oleje
- ½ hrnku mléka
- 6 lžic medu
- 1 malý sáček citronového cukru-bio nebo nastrouhaná kůra z bio citronu
Ořechovo datlové koule
- 80g vlašských ořechů
- 60g datlí
- čokoládová poleva
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Rozpustíme kokosový olej a necháme ho trochu vychladit, ale neměl by znovu úplně ztuhnout. Formu na beránka pořádně vymažeme a vysypeme pohankovou moukou. Oddělíme bílky od žloutků, k bílkům dáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Sypké přísady smícháme dohromady, přidáme žloutky, med, mléko a kokosový olej. Do tuhého těsta přimícháme sníh z bílků a polovinu těsta vylijeme do formy. Na něho pak vyskládáme kuličky, které jsme předem vytvořili z umixovaných datlí a ořechů a obalili v čokoládové polevě.

Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 stupňů 40-45 minut. Jestli je těsto uvnitř hotové, vyzkoušíme špejlí. Necháme beránka ve formě asi 10 minut a pak ho vyklopíme.

Mohlo by vás zajímat:
Bezlepkové Dezerty