Root beer bábovka

Tenhle „cake“ mě zaujal už loni, ale nějak jsem se k němu nedostala. Teď nadešel ten správný čas ho vyzkoušet. Ještě bych ale pro ty, co Root beer neznají, vysvětlila, o jaký nápoj se jedná. Root beer je tzv. kořenové pivo – překvapivě sladký nápoj unikátní chuti. Jeho vůně mi trošku přípomíná žvýkačky z dětství s příchutí Tuti-fruti. Pivo je vyráběno z kořene stromu Sassafras (česky Kašta). Je to velmi typický nápoj pro severní Ameriku a koupíte ho jak v alko, tak nealko podobě. U nás seženete v obchodech se zahraničním zbožím a nebo ho mají na rohlik.cz Bábovka je neuvěřitelně vláčná a nejlíp chutná s vanilkovou nebo čokoládovou zrmzlinou. Já zavezla ochutnat známým a vzala do práce, takže za hodinu bylo po bábovce a všichni se oblizovali, tak snad budete i vy ;). Budu moc ráda, když mi pak dáte vědět dole do komentáře nebo na FB, jak se vám povedla :).

Jitka Zapletalová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 hrnky root beer
  • 1 hrnek kvalitního kakaa
  • 1/2 hrnku (cca 113 g) másla
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku soli

Postup

1

Do středně velkého hrnce si vlijeme Root beer, přidáme kakao a máslo a na mírném ohni necháme rozpustit. Promícháváme.

2

Až je máslo rozpuštěné, přidáme hrnek cukru a opět necháme rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout.

3

Až je směs vlažná, přidáme rozšlehané vejce a promícháme, aby se vše hezky spojilo.

4

Mezitím si nachystáme do větší mísy mouku, sůl a jedlou sodu – promícháme.

5

Vlijeme tekutou směs do mouky a promícháme. Může lehce ze začátku hrudkovaťět, ale to lehce rozmícháte – nepoužívám mixér, vše jde krásně promíchat vařečkou.

6

Až je těsto hezky hladké, vlijeme do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané krupicí (případně kakaem, aby na tmavém těstě nebyly vidět bílé tečky krupice po vyndání z formy).

7

Vložíme do předem předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 35-45 minut. Troubu při pečení zbytečně neotvírejte, nejlépe až ke konci, až budete chtít špejlí vyzkoušet, jestli je bábovka hotová.

8

Po vytáhnutí z trouby necháme vychladnout a pak až krájíme.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Čokoládový dort z červené řepy, jablíček a kešu

Vývar s pohankovou jíškou

Vegetariánské zelené kari

Chřestový koláč

Pečené tvarohové koláčky s ovocem do 30 minut

Nejlepší pečené brambory

Netradiční ovocné sushi s kokosovou rýží + videorecept

Krevety v kokosovém mléce se šafránem

Nepečený čokoládový dort s kávou a skořicí bez mouky

Květáková polévka

Zdravé datlové tyčinky

Francouzské toasty