Cheesecake se švestkovou omáčkou

Je neuvěřitelné, co dokáže jeden malý hřebíček a kousek skořice s obyčejnými švestkami. Stačí společně nechat povařit, přidat trochu třtinového cukru a máte vynikající švestkovou omáčku. Nemám ráda teplé ovoce, ale tyhle švestky jsou dokonalé, nejen na cheesecake.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Z níže uvedeného receptu připravíte 12 mini dortíků.

Na sušenkový základ si připravte:

  • 120 g skořicových sušenek (použila jsem Tasino z Lidlu)
  • 50 g rozpuštěného másla

Na sýrovou náplň: 

  • 450-500 g čerstvého sýra (použila jsem Cream cheese classic z Lidlu)
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • citronová kůra nebo citronový olej

Švestková omáčka:

  • 250 -300 g švestek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 hřebíček
  • menší svitek skořice
  • lžička citronové šťávy

Postup

1

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Pokud použijete kovovou formu, vyložte ji papírovými košíčky. V případě silikonové formy nejsou košíčky nutné, ale být mohou :) Sušenkovou směs rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků a pomocí lžičky vytvarujte dna dortíků. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.
Troubu předehřejte na 150 stupňů.

2

V míse lehce našlehejte sýr a zakysanou smetanu, přidejte cukr a na nízké otáčky pokračujte ve šlehání, až se vše spojí. Přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zašlehejte. Nakonec přidejte citronovou kůru nebo pár kapek oleje. Po celou dobu šlehejte pomalu, aby se do směsi nedostalo příliš vzduchu. Základem úspěchu je také stejná pokojová teplota všech surovin, proto si je předem včas vyndejte z lednice.

3

Sýrovou směs rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků na připravený sušenkový základ. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 - 20 minut na střední příčku. Středy dortíků nemusí být úplně propečené. Nechte ve formě zcela vychladnout, pak přikryjte folií nebo alobalem a dejte do lednice, nejlépe přes noc.
Pokud byste dávali dortíky do lednice ještě teplé, pak nezakrývejte folií, srazila by se pod ní voda a dortíky by zvlhly.

4

Švestky vypeckujte, rozkrájejte na čtvrtiny a dejte do kastrolu. Přidejte cukr, koření, citronovou šťávu a asi 2-3 lžíce vody. Pod pokličkou vařte na mírném ohni 25-30 minut, pak odklopte a nechte ještě asi 15 minut dusit. Švestky by se měly lehce rozvařit a vytvořit omáčku.
Před servírováním vyndejte z omáčky koření (hřebíček a skořici). Omáčka je skvělá teplá, ale můžete ji samozřejmě podávat i studenou. Uchovávejte v lednici.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Letní salát s krevetami, fenyklem a granátovým jablkem

Domácí pažitková pomazánka na způsob Lučiny

Sladkost ke kávě: Jemné řezy se skořicovou drobenkou

Zapečený skládaný chleba s máslem z medvědího česneku a mozzarelou

Kachní prsa s brusinkovo-rybízovým chutney

Dýňový džem s karamelem jen ze 4 ingrediencí

Video: Fitness květákové tortily s koriandrem, pečené v troubě

VIDEORECEPT: Pomazánka z červené řepy

Krevety na másle se studeným dipem

Pikantní kuřecí prso s nivou a brokolicí

Zeleninová musaka

Koláč z růží