fbpx

Francouzská galette s rebarborou, meruňkami a jahodami

Dnes tady mám recept na ovocný koláč galette, v němž jsem se rozhodla zkombinovat něco sezónního ze zahrádky, něco koupeného z obchodu a něco z domácí spíže. Na zahradě nám teď roste rebarbora, jahody teprve kvetou, takže pro ty jsem musela do obchodu a k tomu jsem přidala výborný meruňkový kompot od sestry. Stačilo udělat křehké těsto a koláč je skoro na světě!

Francouzská galette s rebarborou, meruňkami a jahodami

Ingredience na 8 porcí

Na křehké těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli

Na náplň:

  • 2 řapíky rebarbory
  • 1 meruňková zavařenina
  • 5 jahod
  • 4 lžíce cukru

 

  • + vejce na potření těsta

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Všechny suroviny na těsto smícháme a ručně vypracujeme, uplácáme kouli a dáme alespoň na půl hodiny chladit do lednice.

2

Mezitím si oloupeme a na malé kousky nakrájíme rebarboru (nevím, jak je to s kupovanou, tu možná loupat není třeba), na plátky nakrájíme jahody a přidáme slitou meruňkovou zavařeninu. Volila jsem sladší kompot, aby vyrovnal kyselost rebarbory, ale stejně ještě ovoce s rebarborou dosladíme.

Francouzská galette s rebarborou, meruňkami a jahodami
3

Vychlazené těsto rozválíme na tenký plát (nemusí být vůbec pravidelný či nějak zarovnaný, tento koláč má působit rustikálně), upozorňuji však, že je těsto opravdu křehké a trhá se, proto ho doporučuji válet už rovnou na pečicím papíře, kterým budete vykládat plech, abyste ho mohli jednoduše přenést. Já jsem to neudělala a musela jsem pak dodatečně na plechu zalepovat v těstu díry :D

4

Doprostřed těsta rozložte směs ovoce a přehněte kraje směrem ke středu. Těsto pomažte rozšlehaným vajíčkem.

Francouzská galette s rebarborou, meruňkami a jahodami
5

Pečte na 180° asi 40 minut.

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře