Francouzská galette s rebarborou, meruňkami a jahodami
Dnes tady mám recept na ovocný koláč galette, v němž jsem se rozhodla zkombinovat něco sezónního ze zahrádky, něco koupeného z obchodu a něco z domácí spíže. Na zahradě nám teď roste rebarbora, jahody teprve kvetou, takže pro ty jsem musela do obchodu a k tomu jsem přidala výborný meruňkový kompot od sestry. Stačilo udělat křehké těsto a koláč je skoro na světě!

Ingredience na 8 porcí
Na křehké těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce másla
- špetka soli
Na náplň:
- 2 řapíky rebarbory
- 1 meruňková zavařenina
- 5 jahod
- 4 lžíce cukru
- + vejce na potření těsta
Postup
Celkový čas přípravy: 120 min
Všechny suroviny na těsto smícháme a ručně vypracujeme, uplácáme kouli a dáme alespoň na půl hodiny chladit do lednice.
Mezitím si oloupeme a na malé kousky nakrájíme rebarboru (nevím, jak je to s kupovanou, tu možná loupat není třeba), na plátky nakrájíme jahody a přidáme slitou meruňkovou zavařeninu. Volila jsem sladší kompot, aby vyrovnal kyselost rebarbory, ale stejně ještě ovoce s rebarborou dosladíme.

Vychlazené těsto rozválíme na tenký plát (nemusí být vůbec pravidelný či nějak zarovnaný, tento koláč má působit rustikálně), upozorňuji však, že je těsto opravdu křehké a trhá se, proto ho doporučuji válet už rovnou na pečicím papíře, kterým budete vykládat plech, abyste ho mohli jednoduše přenést. Já jsem to neudělala a musela jsem pak dodatečně na plechu zalepovat v těstu díry :D
Doprostřed těsta rozložte směs ovoce a přehněte kraje směrem ke středu. Těsto pomažte rozšlehaným vajíčkem.

Pečte na 180° asi 40 minut.
Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské