Z níže uvedených surovin připravíte řezy o velikosti cca 25 x 33 cmŽloutkový krém:
Dále budete potřebovat:
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vydlabejte zrníčka. Dejte vařit společně s mlékem a citronovou kůrou (pokud použijte citronový olej, můžete přidat až ke konci vaření).
Žloutky našlehejte v míse s cukrem, pak přimíchejte mouku. Vystačíte si s ruční metličkou, šlehač není potřeba.
Asi čtvrtinu horkého mléka nalijte do mísy s našlehanými žloutky a dobře promíchejte. Směs vlijte zpět do kastrolu ke zbývajícímu mléku, dobře promíchejte a na mírném ohni přiveďte za stálého míchání k varu.
Až začne krém bublat, vařte asi 10 minut. Krém přelijte do mísy, přetáhněte folií a nechte vychladnout.
Do zchladlého krámu po částech všlehejte změklé máslo a krém našlehejte do krémova.
Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. Zároveň si připravte ještě jeden plech a arch pečícího papíru.
Listové těsto rozdělte na dvě části, jednu z nich vyválejte na obdélník cca 25 x 33 cm. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem, těsto propíchejte po celé ploše vidličkou a lehce poprašte moučkovým cukrem. Přikryjte ho dalším archem pečícího papíru a druhým plechem. Díky tomu zůstane těsto krásně rovné, neudělají se na něm boule a bude krásně křupavé. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut, pak horní plech i papír sundejte a dalších 10 minut dopékejte do zlatova.
Stejným způsobem upečte i druhou polovinu těsta. Po úplném vychladnutí naplňte krémem.
Krém rozetřete po celé ploše jednoho plátu, přikryjte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Na řezy položte arch pečícího papíru, velké prkénko a nejlépe dvě kila mouky nebo cukru. Takto "zatížené" řezy dejte na 2-3 hodiny vychladit do lednice.
Marmeládu lehce nahřejte v mikrovlnné troubě a rozetřete po celé ploše řezů. Dejte do lednice, než si připravíte polevu. Fondán (cukrová poleva) rozpusťte ve vodní lázni společně s citronovou šťávu a vymíchejte do hladka. Nechte zchladnout na 30-35 stupňů, pak rozetřete na řezy. Dejte chladit do lednice alespoň na 24 hodin, klidně i déle. Krájejte opatrně vroubkovaným nožem, před servírování nechte chvilku při pokojové teplotě.