Zpestřete si život nebo udělejte radost svým blízkým krásným dárkem. V článku najdete oleje jemnější i správně pikantní. 🙂
Doporučujeme připravovat v menším množství a do skleněných uzaviratelných lahví.
Podívejte se na 4 různé návody:
1. Citronový
Ingredience
- 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- kůra z 1 citronu (doporučujeme použít bio citron)
Postup
- Oloupejte (např. škrabkou na brambory) kůru z citronu. Odstraňte co nejvíce dužiny.
- Na malé pánvi nebo v rendlíku smíchejte s kousky kůry. Na mírném ohni zahřívejte asi 20 minut. Není třeba, aby olej vřel.
- Vyjměte citronovou kůru a slijte olej do čisté a suché sklenice.
- Do sklenice můžete přidat další citronovou kůru, abyste poznali, o jaký jde olej. A taky na okrasu.
- Olej skladujte na chladném místě po dobu dvou týdnů.
2. Bylinkový
Ingredience
- 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 svazek míchaných bylinek (rozmarýn, šalvěj, tymián) – v celku, ideálně čerstvé
Postup
- Omyjte a zcela osušte bylinky.
- V hrnci na mírném plameni smíchejte bylinky a olivový olej.
- Duste asi 20 minut, aby se směs ohřála (nemusí vřít).
- Vyjměte bylinky a nalijte olej do čisté a suché skleněné nádoby. Pokud chcete, můžete do sklenice přidat snítku bylinky.
- Skladujte v chladu po dobu dvou týdnů.
Bylinkový olej se hodí místo klasického olivového oleje do salátů jako dresing.
3. Chilli
Ingredience
- 3/4 hrnku panenského olivového oleje
- 2 lžíce sušených chilli papriček
Postup
- V hrnci na mírném plameni smíchejte chilli papričky a olivový olej.
- Duste asi 20 minut, aby se směs ohřála (nemusí vřít).
- Vyjměte papričky a nalijte olej do čisté a suché skleněné nádoby. Pokud chcete, můžete do sklenice přidat pro odlišení pár papriček.
- Skladujte v chladu po dobu dvou týdnů.
4. Česnekovo pepřový
Ingredience
- 3/4 hrnku panenského olivového oleje
- 2 stroužky oloupaného česneku
- 1 čajová lžička celého černého pepře
Postup
- V hrnci na mírném plameni smíchejte pepř, česnek a olivový olej.
- Duste asi 20 minut, aby se směs ohřála (nemusí vřít).
- Vyjměte pepř a česnek a nalijte olej do čisté a suché skleněné nádoby. Pokud chcete, můžete do sklenice přidat pár kuliček pepře.
- Skladujte v chladu po dobu dvou týdnů.
Takto ochucený olej se hodí na lehké špagety s pepřem a parmezánem.