Kvašení zelí je rozhodně cenným pozůstatkem mé doby makrobiotické. V chladných měsících prokáže našemu tělu stopro víc užitku než třeba salátová okurka nebo rajče.
miriako
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
1 kg hlávkového zelí
3 cibule
1 vrchovatá lžíce čerstvého kopru (příp. mražený nebo sušený)
1 lžíce nasucho opraženého kmínu
12 g soli
Postup
1
Zelí omyjeme, překrojíme napůl a ještě na čtvrtiny. Vykrojíme košťál a ostrým nožem nakrouháme na tenoučké nudličky. Cibuli rozkrájíme na tenké proužky. Oboje smícháme ve velké míse, prosypeme solí a opraženým kmínem. Rukama důkladně mačkáme a mneme, až zelí pustí šťávu. Čím víc, tím líp. Potom zelí rozdělíme do sklenic a pěstí upěchujeme, abychom vyhnali všechen vzduch. Takže žádné bubliny ve sklenici! Upěchované zelí překryjeme polovinou zelného listu a zatížíme kamenem vyvařeným ve vodě. Přikryjeme víčkem, ale zcela neutahujeme, aby mohla přetékat šťáva, která kvašením nabývá. Sklenice proto uchováváme na talířku, plechu nebo misce.
2
Kvasit necháme při pokojové teplotě 4-5 dní. Pak zelí ochutnejte, jestli už má říz dle vašeho gusta a případně šoupněte do lednice. Pokud máte rádi ostřejší chuť, nechte jej v teple kvasit o den dva déle.