Divoká králičí svíčková

Svíčková bez hovězího? Bez smetany? Vlastně úplně bez tuku? Ano :-) Kdo chce, tak si samosebou na konci smetánku přidá, ale v popsané podobě je to o mnoho lehčí a především stravitelnější varianta české klasiky. Oblíbená příloha je houskový knedlík domácí výroby. Divokost má po jalovci a švestkách, je to má zamilovaná omáčka, která zvládá "smetanovou" konzistenci jen ze zeleniny a snad bude chutnat i dalším.

Inka Pospíšilová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 celý králík
  • 500 g mrkve
  • 400 g celeru (část lze nahradit petrželí)
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 kuliček jalovce
  • 4 bobkové listy
  • 1 citron – použijeme kůru i šťávu
  • 220 g švestkových slazených povidel
  • sůl

Postup

1

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky, dobře osolíme, přidáme koření (nové koření, jalovec, bobkový list) a uložíme na dno hlubšího pekáčku.

2

Králíka rozporcujeme, osolíme a posypeme strouhanou kůrou z citronu. Poté uložíme na zeleninu a necháme odpočívat alespoň 12h. (Naposledy nebyl čas a králík odpočíval celých 48 h - rozhodně to nebylo na škodu.)

3

Pečeme přiklopené, podlité 2 dcl vody, minimálně 2h na 220 stupňů. Když je vše měkké, vyjmeme maso a dáme ho na víku od pekáče zpět do trouby, aby "chytlo barvu". Mezitím připravíme omáčku.

4

Ze zeleniny vyjmeme veškeré koření. Pečlivě rozmixujeme a přilijeme šťávu z citronu. Povidla rozmixujeme se 2 dcl vody a přidáme k zeleninovému základu. Dle chuti dosladíme, dosolíme, případně dokyselíme. (Kdo si vyrábí/používá povidla bez cukru, bude muset dosladit nějakou alternativou.)

5

Maso vrátíme zpět do omáčky a necháme už jen 5 min. společně prohřát.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Překrásný palačinkový Matcha dort se šlehačkovým krémem

Dýňový chlebíček s čokoládou

Krémová cibulová pomazánka s česnekem a špetkou chilli

Video: Domácí smetanová zmrzlina z avokáda a jahod

Zapékané brambory se čtyřmi druhy sýrů a mortadellou

Nepečený banánovo tvarohový dezert

Tvarohový dort Míša s jahodami

Domácí smetanová zmrzlina s kousky čokolády + Videorecept

Lehký salát s restovanou růžičkovou kapustou, rukolou a jogurtovým dresingem

VIDEORECEPT: Dýňové cupcaky

Žloutkové řezy

Tvarohová pizza