Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem

Využijte sezónních ingrediencí, jako je právě lilek a pochlubte se originálním a vizuálně lákavým pokrmem. Je libo lehká večeře či lahodný předkrm? Vyzkoušejte tento zapékaný lilek. 🙂

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 lilky
  • 4 rajčata
  • 200 g tvrdého sýra (např. gouda, eidam)
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • šťáva z citronu
  • cukr
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej
  • petrželka na ozdobení

 

Postup

1

Omyjte lilky, očistěte je od stopek a nakrájejte na plátky (asi 5 mm široké). Nedokrajujte je do konce, ale část u stopky nechte spojenou (podobně jako při krájení cibule, viz obrázek).

2

Lilky položte a každý plátek posypejte solí a pepřem. Část tvrdého sýra nakrájejte na plátky. Omyjte 2 rajčata, osušte je a nakrájejte na plátky.

3

Na plátky lilku dejte vždy 2 – 3 plátky rajčat a 2 plátky sýra (viz obrázek).

4

Naplněné lilky položte na pekáč. Pro jistotu můžete plech vyložit pečicím papírem, ušetříte si tak umývání připáleného plechu.

5

Zbývající 2 rajčata zalijte vroucí vodou a oloupejte. Nakrájejte je na malé kostičky.

6

Postavte na plamen hrnec s trochou rostlinného oleje. Do hrnce nasypejte rajčata, třený česnek a podle chuti cukr, sůl a citronovou šťávu.

7

Zamíchejte a vařte, než rajčata změknou a z celé směsi se stane omáčka.

8

Připravené lilky na pekáči zalijte rajčatovou omáčkou.

9

Pekáč dejte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C po dobu 20 – 25 minut.

10

Zbytek tvrdého sýra nastrouhejte a posypejte jím lilky. Dejte je zpět do trouby a pečte dalších 5 minut, aby se sýr hezky rozpustil.

11

Porce před podáváním můžete ozdobit petrželkou .

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bohatě jablečný koláč s drobenkou na máslovém korpusu

Odlehčená snídaně s jablíčkem a hruškou

Špaldoví ježci s dýňovými semínky

Batátové noky s liškami

Raňajková fitness placka

Jáhlový salát s amarantem a pečenou zeleninou

Rychlé těstoviny s růžičkovou kapustou, slaninou a parmazánem

Cuketová pizza

Jemný tvarohový koláč s křehkou kůrkou a mákem

Domácí koka sušenky pro celiaky

Domácí kakaový marcipán bez cukru

Domácí čokoládové pralinky připravené pomocí formy na led