Zapékaný květák s křupavou sýrovou gratinou na povrchu
Jednoduchý zapékaný květák se sýrovou gratinou, krémový uvnitř a na povrchu křupavý. Výborné zdravé jídlo, které připravíte za 35 minut a ani se u toho nezapotíte :).

Ingredience
- 800 g růžiček květáku
- 50 g másla
- 35 g hladké mouky
- 500 ml polotučného mléka
- 300 g nízkotučné zakysané smetany
- 90 g nízkotučného zralejšího sýra (typu cheddar nebo jemu podobného)
- 70 g strouhanky
- případně špetka uzené papriky na ozdobení
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).
Povařte 5 minut květák v osolené vodě, dokud lehce nezměkne. Osušte jej a přemístěte do pečící nádoby o objemu 1,5 litru.
Mezitím si rozpusťte máslo na mírném ohni ve střední pánvi, přidejte mouku a 1 minutu míchejte, dokud nezačne bublat. Pomalu vlijte mléko a dobře míchejte. Přiveďte k varu a 3 minuty vařte, dokud není omáčka mírně hustá.
Sundejte z ohně a a přidejte zakysanou smetanu a polovinu sýra, případně dochuťte solí a pepřem.
Vzniklou omáčkou zalijte květák v pečící nádobě a posypte strouhankou a zbylým sýrem.
Po dobu 15-20 minut pečte v troubě, dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří se křupavá gratina na povrchu.
Vyjměte z trouby a lehce zasypte uzenou paprikou. Dobrou chuť.
Mohlo by vás zajímat:
čedar jednoduché máslo Recepty s květákem smetana sýr vegetariánské Fitness a zdravé Hlavní jídla Vegetariánské
Zdroj: recipes-plus.co.uk
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře