
Těsto:
Zdobení 1:
Zdobení 2:
Máslo s medem rozehřejeme ve vodní lázni, mícháme a přidáváme ostatní suroviny kromě mouky. Odstavíme z lázně a do vlažného mouku zamícháme. Směs vyklopíme na vál a rukama propracujeme v celistvé těsto. To necháme chvíli v chladnu.
Vál posypeme hadkou moukou a na něm vyválíme plát o síle cca 0,5 cm. Vykrájíme požadované tvary, potřeme mašlovačkou rozšlehaným vajíčkem a poklademe na plech vyložený pečicím papírem.
Upečeme v rozehřáté troubě na 150 °C asi 10–15 minut (dle vaší trouby). Po upečení ihned sundáme a necháme vychladnout.
Marcipán rozválíme na placku a vykrajovátky vykrojíme požadované tvary, které upravíme pomocí cukrářských špachliček. Poté složíme "obrázky" a nalepíme je kapičkou medu na perníčky. K dotvoření můžete kromě marcipánu využít i jiných surovin, které tvarově odpovídají (např. půlky mandlí jdou využít jako křidýlka apod.). Perníčky v kombinaci s marcipánem (ale opravdu tím pravým, z mandlí) jsou naprosto jedinečné.
Pokud budete péct na Vánoce a držet se klasického zdobení, vytvořte si bílkovou polevu. Dvakrát prosijte moučkouvý cukr a společně s bílkem (a příp. i půl lžičkou škrobu) vyšlehejte šlehačem do husté pěny – polevy. Tou naplňte sáček s malým otvorem a perníčky dle libosti a zručnosti dotvořte. Pokud chcete, do nezaschlé polevy vtlačte cukrové zdobění. Dobrou chuť.