Celozrnný koláč s dýní a mangoldem

Ingredience na 8 porcí
Těsto
- 220 g celozrnné hladké mouky
- 120 g másla
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
Náplň
- 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané najemno nebo nastrouhané
- 180 g mangoldu (tj. asi jeden ks) – pouze listy
- 300 g dýně hokaido
- 3 vejce
- 400 g ricotty
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- tymián
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Mouku s máslem prsty promačkávejte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce, sůl a uhněťte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet.
Těstem vyložte formu. Troubu zapněte na 180 ⁰C.
Mangold natrhejte na větší kusy. Dýni nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Zlehka ji restuje dozlatova. Přidejte česnek, nechte lehce rozvonět a přidejte mangold. Osolte a nechte jej ovadnout. Poté přendejte do misky a nechte trochu zchladnout. Přidejte do mísy dýni. Zvlášť vymíchejte vejce s ricottou, solí, pepřem a bylinkami. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián. Přidejte ho tam podle vaší chuti. Tuto směs vmíchejte k zelenině. Pořádně promíchejte a rovnoměrně nalijte do těstem vyložené formy.
Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.
Poznámka
Forma o průměru 26–28 cm. Něco navíc: Ačkoli jsem plánovala koláč před upečením posypat piniovými semínky, tak jsem na to bohužel zapomněla, ale jistě by se k tomu hodila. Tak příště. Rozhodně jsem ho totiž nedělal naposled. A pokud byste nesehnali mangold, použijte špenát. Ale přidejte ho asi tak 2x větší množství, protože se hodně smrskne.
Mohlo by vás zajímat:
Dýně Fitness a zdravé Vegetariánské