fbpx

Celozrnný koláč s dýní a mangoldem

Celozrnný koláč s dýní a mangoldem

Ingredience na 8 porcí

Těsto

  • 220 g celozrnné hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli

 
Náplň

  • 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané najemno nebo nastrouhané
  • 180 g mangoldu (tj. asi jeden ks) – pouze listy
  • 300 g dýně hokaido
  • 3 vejce
  • 400 g ricotty
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • tymián

 

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Mouku s máslem prsty promačkávejte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce, sůl a uhněťte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet.

2

Těstem vyložte formu. Troubu zapněte na 180 ⁰C.

3

Mangold natrhejte na větší kusy. Dýni nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Zlehka ji restuje dozlatova. Přidejte česnek, nechte lehce rozvonět a přidejte mangold. Osolte a nechte jej ovadnout. Poté přendejte do misky a nechte trochu zchladnout. Přidejte do mísy dýni. Zvlášť vymíchejte vejce s ricottou, solí, pepřem a bylinkami. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián. Přidejte ho tam podle vaší chuti. Tuto směs vmíchejte k zelenině. Pořádně promíchejte a rovnoměrně nalijte do těstem vyložené formy.

4

Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.

Poznámka

Forma o průměru 26–28 cm. Něco navíc: Ačkoli jsem plánovala koláč před upečením posypat piniovými semínky, tak jsem na to bohužel zapomněla, ale jistě by se k tomu hodila. Tak příště. Rozhodně jsem ho totiž nedělal naposled. A pokud byste nesehnali mangold, použijte špenát. Ale přidejte ho asi tak 2x větší množství, protože se hodně smrskne.

Mohlo by vás zajímat:
Dýně Fitness a zdravé Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře