Nejlepší pečené brambory

Tlustá křupavá kůrka a jemný až krémový vnitřek. Takhle dobré brambory jste pravděpodobně ještě nejedli.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 kg brambor typu C
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  •  5 lžic / 50 ml olivového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • Hladká mouka na posypání
  • Hrst čerstvé petržele
  • Pepř

Postup

1

Do většího hrnce nalijte litr vody. Přidejte lžičku soli a půl lžičky jedlé sody a dejte vařit. brambory díky sodě budou trochu měkčí, což znamená více kůrky a jemnějšího vnitřku.

2

Mezitím oloupejte kilo brambor typu C, které mají nejvyšší obsah škrobu a díky tomu vytvoří tlustší kůrku a ve středu budou jemnější. Brambory nakrájejte na velké kusy.

3

Brambory dejte do vroucí vody a 20 minut vařte. Mezitím si připravte provoněný olej: Do pánve nalijte 5 lžic olivového oleje a přidejte 6 stroužků prolisovaného česneku. Česnek pomalu opékejte a jakmile lehce zezlátne, tak ho zceďte nad větší mísou. Díky tomu, že česnek zcedíte a nebudete ho péct spolu s bramborami, se v troubě nepřipálí a zůstane krásně zlatavý.

4

Do mísy s olejem přidejte sůl, pepř a uvařené brambory. Olej a brambory v míse chvíli prostřeste, aby se na nich vytvořila vrstva podobná bramborové kaši. Tato vrstva je nejen provoněná olejem, ale navíc vytvoří krásnou tlustou kůrku. Pokud se bojíte, že budete mít brambory po celé kuchyni, protřeste je v hrnci s poklicí.

5

Brambory poté vysypte na vyložený pečící plech a rovnoměrně rozprostřete. Nakonec je lehce posypte hladkou moukou, která po upečení vytvoří tenkou a velmi křupavou kůrčičku.

6

Brambory dejte péct 60 minut na 230 stupňů.

7

Po upečení dejte brambory ideálně do pánve, ve které jste opékali česnek a´t šetříte nádobí, přidejte čerstvou petrželku, sůl. pepř, zakapejte olivovým olejem a pořádně promíchejte.

8

Můžete podávat. Dobrou chuť. :)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bezlepkový cibulový koláč

Jednoduchý návod na dort ve tvaru slona + šablona

Pečené kuřecí závitky s pestem a slaninou

Zdravý vanilkový koktejl se skořicí, zázvorem a kurkumou

Dobrota pro sportovce – pečený květák na olivovém oleji + Videorecept

Letní osvěžení: Luxusní trojbarevná Piña Colada z mixéru

Čokoládový dort s ganache krémem

Artyčok s krevetami

Vanilkové rohlíčky

Domácí rohlíky plněné uzeným sýrem

Cuketový quiche s kozím sýrem

Cuketové pizza kolečka