Tradiční žitné perníčky

Tyhle perníčky nejsou sice ihned měkké, nejsou ani nejkrásnější ze všech, protože jsou bez cukru a tedy i bez krajek malovaných cukrovou polevou. Jsou přesně takové, jaké mohly péct naše pra-pra babičky, když ještě neměly bílý cukr a bílou mouku.

Lenka Baxová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500 g žitné mouky (celozrnná zvlášť jemně mletá)
  • 300 g medu
  • 3 vejce
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžíce skořice
  • půl lžičky mletého hřebíčku a tlučeného badyánu
  • mandle a vejce na ozdobu

Postup

1
Žitnou mouku smícháme s medem, vejci, kořením a práškem do perníku. Těsto je dost husté, je třeba ho propracovat rukama a chce to trošku síly.
2
Hotové těsto vyválíme na placku asi 4 mm silnou a vykrájíme tvary. Dávka vystačí na cca 90 perníčků. Dáme je na plechy na pečící papír a necháme nejlépe přes noc odležet.
3
Druhý den potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkou oloupané mandle.
4
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut.

Poznámka

Perníčky pečeme s dostatečným předstihem, protože jim déle trvá, než změknou. Ale o to déle vydrží (pokud je tedy nesníme)
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Risotto s proseccem a bazalkou

Podzimní pickles – kvašená zelenina

Medovo kakaové perníčky

Smetanová lučina

Bezlepkové linecké s mákem a povidly

Cuketové lasagne

Nepečený a rychlý jogurtový koláč bez přidané mouky

Ricottové knedlíčky s pažitkou a teplým špenátovým salá

Luční salát

Svěží letní melounové nanuky s kokosovým mlékem a kiwi

Snadné domácí čatní z nedozrálých rajčat

Krůtí špenátové kari s jasmínovou rýží