Zdravá alternativa k burgeru, když zrovna nemáme chuť na maso.
Kitchen Affair
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
2 housky nebo burgerové žemle
slaný sýr
salát, který máte rádi (u nás polníček)
Burger:
1 červená řepa
hrnek červené quinoi (uvařené)
jedno vejce
půl hrnku strouhanky
2 cibule
2 stroužky česneku
lžíce kokosového oleje
špetka chilli
sůl
pepř
Majonéza:
1/2 avokáda
2 lžíce gervais nebo tvarohu
2 stroužky česneku
1 cibule
sůl
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička křenu (není nutný)
Postup
1
Quinou v sítu několik minut proplachuji horkou vodou, potom ji dám asi na 20–30 minut vařit, dokud nenabobtná a nezměkne.
2
Mezitím si oloupu a nastrouhám jednu červenou řepu, nakrájím cibuli a česnek. V misce vše smíchám s uvařenou quinoou, vejcem, strouhankou, kokosovým olejem, chilli, solí a pepřem. Dobře promíchám a vytvaruji dvě vyšší placky tak, aby se vešly do žemlí, které mám. Smažím na lžíci olivového oleje z každé strany asi 5 minut.
3
Než se burgery usmaží, připravím majonézu. Avokádo vidličkou utřu dohladka, přidám lžíci tvarohu nebo žervé, česnek, cibuli, citronovou šťávu a křen. Důkladně promíchám.
4
Osmažené burgery sundám z pánve a na zbylém oleji nechám lehce orestovat v půli rozříznuté žemle. Všechny díly na sebe navrstvím v pořadí houska, polníček, slaný sýr, burger z řepy, avokádová majonéza a na závěr přiklopím druhou polovinou housky.