Veganské sushi

Na veganské sushi jsem se chystala už hodně dlouho, suroviny jsem měla nakoupené už od podzimu, ale pořád jsem to odkládala, bála jsem se, že to bude moc těžké a sushi se nepovede. Proto mě překvapilo, že na tom vlastně vůbec nic není, řasa nádherně drží, takže to zvládne i úplný začátečník.

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500g rýže na sushi
  • 2 lžíce ume octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 5 plátků řasy nori

Náplň (zvolte, co máte rádi)

  • 2 avokáda
  • uzené tofu
  • 1 mrkev
  • nakládaný zázvor
  • další možnosti: kedlubna, okurka, batáty, kukuřice…

K podávání

  • kvalitní sójová omáčka
  • wasabi pasta
  • mangová omáčka
  • nakládaný zázvor

Postup

1

Rýži propláchneme a dáme vařit, většinou se držím poměru 1:3 (rýže:voda). Vodu postupně přiléváme podle potřeby, voda se musí zcela vyvařit a rýže změknout. Potom rýži necháme trochu vychladnout a dochutíme cukrem a umeoctem. Běžně se používá rýžový ocet, nechtěla jsem ho však kvůli tomu kupovat a doma jsem měla umeocet. Ten je slaný, takže jsem ani nemusela přidávat sůl. Pokud ho nemáte, použijte rýžový nebo vinný + trochu soli. Při dochucování to nepřežeňte, sushi se dochucuje až pomocí omáček na talíři.

2

Než rýže vychladne, můžeme si nakrájet ingredience, které budeme dávat doprostřed sushi, mrkev (případně okurku) nakrájíme na drobné hranolky, avokáda rozpůlíme, vyndáme pecku a nožem nakrájíme vnitřní dužinu - potom lžící celou dužinu vyndáme. Tofu nakrájíme také na hranoly.

3

Připravíme si rolovací podložku, na ni dáme plátek řasy a rýži, rukou vymačkáme rýži po celé ploše řasy kromě zadní části, kde necháme cca 3 cm místo. Při vrstvení rýže si namáčejte průběžně ruce do vody, rýže se pak tolik nelepí na prsty.

4

Doprostřed potom klademe zvolené ingredience, já je různě střídala - použila jsem mrkev, avokádo, uzené tofu a nakládaný zázvor.

5

Sushi zarolujeme, k tomu nám dopomůže podložka, jde to ale i bez ní. Není to těžké, zadní část řasy vám krásně celý váleček slepí, pokud byste si nebyli jistí, na internetu je mnoho videí, kde se můžete na rolování sushi podívat.

6

Sushi nakrájíme, přitom si neustále namáčíme nůž a houbičkou utíráme čepel, aby to šlo lehce. Podáváme s kvalitní sójovou omáčkou, wasabi pastou a zbytkem nakládaného zázvoru, já k sushi miluji nasládlou exotickou omáčku s mangem a ananasem.

7
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Vánoční cukroví – linecké jogurtové kytičky s kokosovou náplní

Mrkvové muffiny se švestkami

Fazolový guláš s kukuřičnými placičkami

Video: Sedmivrstvý jahodový vegan dort bez pečení

Zdravá jablečná omáčka s vanilkou a skořicí

Video: Biscotti aneb tradiční italské sušenky plné sušeného ovoce

Božský pečený seitan

Originální sýrový předkrm s červeným vínem ve tvaru ananasu

Guacamole

Plněné vegetariánské řízky se zakysanou smetanou

Tvarohová bábovka

Nepečený čokoládový dort s vlašskými ořechy a borůvkami