Náplň (zvolte, co máte rádi)
K podávání
Rýži propláchneme a dáme vařit, většinou se držím poměru 1:3 (rýže:voda). Vodu postupně přiléváme podle potřeby, voda se musí zcela vyvařit a rýže změknout. Potom rýži necháme trochu vychladnout a dochutíme cukrem a umeoctem. Běžně se používá rýžový ocet, nechtěla jsem ho však kvůli tomu kupovat a doma jsem měla umeocet. Ten je slaný, takže jsem ani nemusela přidávat sůl. Pokud ho nemáte, použijte rýžový nebo vinný + trochu soli. Při dochucování to nepřežeňte, sushi se dochucuje až pomocí omáček na talíři.
Než rýže vychladne, můžeme si nakrájet ingredience, které budeme dávat doprostřed sushi, mrkev (případně okurku) nakrájíme na drobné hranolky, avokáda rozpůlíme, vyndáme pecku a nožem nakrájíme vnitřní dužinu - potom lžící celou dužinu vyndáme. Tofu nakrájíme také na hranoly.
Připravíme si rolovací podložku, na ni dáme plátek řasy a rýži, rukou vymačkáme rýži po celé ploše řasy kromě zadní části, kde necháme cca 3 cm místo. Při vrstvení rýže si namáčejte průběžně ruce do vody, rýže se pak tolik nelepí na prsty.
Doprostřed potom klademe zvolené ingredience, já je různě střídala - použila jsem mrkev, avokádo, uzené tofu a nakládaný zázvor.
Sushi zarolujeme, k tomu nám dopomůže podložka, jde to ale i bez ní. Není to těžké, zadní část řasy vám krásně celý váleček slepí, pokud byste si nebyli jistí, na internetu je mnoho videí, kde se můžete na rolování sushi podívat.
Sushi nakrájíme, přitom si neustále namáčíme nůž a houbičkou utíráme čepel, aby to šlo lehce. Podáváme s kvalitní sójovou omáčkou, wasabi pastou a zbytkem nakládaného zázvoru, já k sushi miluji nasládlou exotickou omáčku s mangem a ananasem.