
Do mísy dejte všechny ingredience a míchejte nejlépe ručním mixérem do úplného spojení hmoty. Hmotu nechte chvíli odpočívat.
Směs dále hněteme rukama ve studené vodě v míse a těsto vyplachujeme. Hněteme ve vodě, dokud není bílá. Vodu z mísy slijeme a vyměníme na čistou. Proces (vymývání škrobu) opakujeme tak dlouho, dokud není voda čistá a těsto, co vypadá jako mozek, se nezmenšilo na polovinu. Tímto nám vznikl seitan – pšeničná bílkovina.
Aby nebyl úplně bez chuti, chvíli jej povaříme v zeleninovém vývaru a poté uchováváme v lednici. Ale tento krok není nutné, pokud jste jej dobře nasolili.
Seitan se dá upravovat opravdu různorodě a na 100 g má 490 kJ, 26 g bílkovin, 2 g sacharidů a pouze 1 g tuku. Ideální pro udržení štíhlé linie a doplnění bílkovin u veganů.