Vegan banánový, vláčný chléb

V prosinci 2014 jsem byla na čokoládovém festivalu v Ostravě a neodolala jsem ochutnávce banánového chleba. S prvním soustem jsem zažila naprosté (a promiňte mi ten výraz) "gastroporno". Jinak se to popsat nedá. Chléb jsem si musela koupit i přesto, jakou šílenou sumu peněz za něj chtěli. Doma jsem zkoumala složení a řekla jsem si, že to přece nemůže být tak složité. Začala jsem bádat na internetu ale v každém receptu bylo něco, co se mi nezdálo. A tak jsem se rozhodla, že si banánový chléb upeču sama dle svého... A jaký byl výsledek? Posuďte sami – tady je recept.

Jenny

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Mokré:

  • 1/2 hrnku vody
  • 2 PL lněných semínek + 6 PL vody
  • 4 banány (možno i více)

Suché:

  • hrnek celozrnné špaldové mouky hladké
  • 1/2 hrnku ovesné mouky (rozmixované vločky)
  • lžička PDP nebo jedlé sody
  • hrst ořechů, kakaových bobů, sušeného ovoce (co kdo má rád)

Postup

1

Jako první zalijeme lněná semínka 6 PL vody a necháme stát, aby nám vytvořili slizovitou hmotu. Lněná semínka nepoužívejte celá, ale drcená. Pokud máte jen celá, stačí je v hmoždíři nebo v mixéru rozdrtit.

2

Banány si v misce vidličkou rozmačkáme.

3

Smícháme suché suroviny + ořechy, semínka, ovoce a pomalu je přisypáváme k banánům. Nakonec přidáme lněná semínka. Pokud bude těsto moc husté, přilijte trochu vody. Těsto by nemělo být tuhé, ale mírně tekuté. Něco jako na bábovku.

4

Pečeme ve formě s pečicím papírem 45–50 minut při 180 stupních.

Poznámka

Lněná semínka můžete nahradit vajíčkem. Toto je veganský recept, čili vejce jsou zde nemožná. Banány, čím víc hnědé, tím sladší chleba bude. Já používám co nejvíce zralé.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dietní salát s jablkem, mrkví a čerstvou bazalkou

Vepřové žampionové kapsy obalené do křupavého kabátku z brambor

Křupavá dobrota – opékaná cizrna s pikantním kořením

Honzovy buchty

Dýňový bulgur s quinoou a parmezánem

Restovaná brokolice zapékaná s paprikou, čedarem a vejci

Chléb se špenátovo-bylinkovým pestem

Špaldová buchta s meruňkami

Křehké podmáslové sušenky s medem bez rafinovaného cukru

Domácí kečup

Rajčatová chlebová polévka (pappa al pomodoro)

Hruškový makovec