Smažené lilky

Dají se dělat naprosto jednoduše jenom z lilků, ale Italové je rádi plní. Já do nich dávám pouze mozzarellu, ale někdo do nich místo toho přidává třeba scamorzu, provolone, prosciutto cotto nebo mortadellu. Může je využít jako předkrm, ale třeba i jako přílohu nebo si je vychutnávat k aperitivu. Často se mu také říká „finger food", nebo prostě to, co ukusujete v průběhu aperitivu.

Smažené lilky

Ingredience na 2 porce

  • lilky, 2 větší
  • mozzarella, 1–2 ks
  • arašídový olej na smažení, dle potřeby
  • sůl
  • vejce, 2 ks
  • strouhanka, dle potřeby
  • mouka, dle potřeby

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Nakrájejte lilky podél jejich šířky na cca 0,5–1cm kolečka. Ta osolte, odložte stranou do cedníku na těstoviny a nechte je několik minut pustit vodu (doporučuje se minimálně kolem 30 minut, ideálně 1 hodina). Mezitím si nakrájejte mozzarellu na stejně tlusté plátky jako lilky a do talířů si připravte mouku, strouhanku a rozkvedlejte pořádně vejce.

2

Lilky usušte (např. kuchyňským papírem nebo utěrkou). Na každý kousek zvlášť položte plátek mozzarelly a pořádně je obalte z obou stran v mouce, vejci a strouhance. Dejte smažit do rozpáleného oleje, dokud kůrka není do zlatova upečená.

Poznámka

Někdo je obaluje ve všech třech ingrediencích, často ale narazíme na verzi, kde je Italové obalují pouze ve vejci a strouhance. Pokud je obalíte, ale už je nestihnete osmažit. Můžete je takto dát zamrazit a použít příště, kdy je vyndáte a jednoduše osmažíte. Pokud je chcete připravit v troubě, tak ji dejte předehřát na 200 °C a obalené lilky dejte péct tak na 15 minut, dokud nejsou dozlatova opečené.

Mohlo by vás zajímat: Předkrmy, Pro začátečníky, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře