
Nakrájejte lilky podél jejich šířky na cca 0,5–1cm kolečka. Ta osolte, odložte stranou do cedníku na těstoviny a nechte je několik minut pustit vodu (doporučuje se minimálně kolem 30 minut, ideálně 1 hodina). Mezitím si nakrájejte mozzarellu na stejně tlusté plátky jako lilky a do talířů si připravte mouku, strouhanku a rozkvedlejte pořádně vejce.
Lilky usušte (např. kuchyňským papírem nebo utěrkou). Na každý kousek zvlášť položte plátek mozzarelly a pořádně je obalte z obou stran v mouce, vejci a strouhance. Dejte smažit do rozpáleného oleje, dokud kůrka není do zlatova upečená.
Někdo je obaluje ve všech třech ingrediencích, často ale narazíme na verzi, kde je Italové obalují pouze ve vejci a strouhance. Pokud je obalíte, ale už je nestihnete osmažit. Můžete je takto dát zamrazit a použít příště, kdy je vyndáte a jednoduše osmažíte. Pokud je chcete připravit v troubě, tak ji dejte předehřát na 200 °C a obalené lilky dejte péct tak na 15 minut, dokud nejsou dozlatova opečené.