fbpx

Křehké makové koláčky

Těsto je krásně křehké, není přeslazené a doslova se rozplývá na jazyku. Přidává se do něj malé množství zakysané smetany, díky níž je těsto pružné a na rozdíl od běžného křehkého těsta se netrhá. Moc dobře se s ním pracuje, není potřeba ani příliš podsypávat.

Křehké makové koláčky

Ingredience na 10 porcí

Na 16–18 koláčků budete potřebovat:
Maková náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 400 ml mléka (polotučné, tučné)
  • 3–4 lžíce cukru krupice
  • piškotové drobečky 60–80 g
  • rum dle chuti
  • citronová kůra z 1 citronu nebo pár kapek citronového oleje

 Křehké těsto:(hrnek o objemu 240 ml)

  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 200 g másla, studeného
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany (smetanový jogurt)

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Jako první si připravte makovou náplň, aby vystydla. Můžete si ji samozřejmě připravit i den předem.
Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.

Křehké makové koláčky
2

Prosátou mouku smíchejte se solí, dejte do sekací nádoby nebo mixéru a přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Párkrát promixujte, až vznikne drobenka. Přidejte žloutky, moučkový cukr a smetanu a promixujte, až se vše spojí do těsta. Trvá to jen chvilku. Těsto zabalte do folie a dejte na 30–60 minut do lednice. Těsto můžete samozřejmě připravit i ručně, pomocí vidličky nebo nože nejdříve smíchejte mouku s máslem do drobenky, pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto.

3

Troubu předehřejte na 190 stupňů, formu na muffinky vymažte máslem.
Těsto vyválejte do tenka a vykrojte kolečka s průměrem o něco větším, než jsou otvory pro muffiny. Kolečky vyložte otvory formy, lehce přimáčkněte a naplňte makovou náplní. Ze zbytku těsta vykrojte kolečka o velikosti muffinového otvoru, vykrojte do nich třeba kytičku nebo hvězdičku a položte na makovou náplň. Lehce přimáčkněte. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až lehce zhnědnou.

Křehké makové koláčky
4

Po upečení nechte koláčky chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte každý koláček a opatrně vyndejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí lehce pocukrujte.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

Alena Karlíková

Alena Karlíková 14. 6. 2020

Skvělý recept, množství a postup bez chyby, rychlé a snadné. S těstem se krásně pracuje. Návštěva byla nadšená :). Zapisuji do sešitu rodinných kuchařských klenotů. Do makové náplně jsem pro svěžejší chuť přidala dvě lžíce kyselé marmelády. Příště zkusím povidla, do náplně i jen tak :). Děkuji za úžasný recept!

Odpovědět

Nezavírám Oči

Nezavírám Oči 4. 11. 2016

Miluju!! Úplně nejlepší, co jsem kdy jedla. Náplň obměňuji – tvaroh, marmoška, ořechy. Fakt luxus. Děkuji za úžasný recept

Odpovědět

Víkendové pečení

Víkendové pečení (autor) 6. 11. 2016

Děkuji 🙂

Odpovědět

pro přidání komentáře