Křehké makové koláčky

Těsto je krásně křehké, není přeslazené a doslova se rozplývá na jazyku. Přidává se do něj malé množství zakysané smetany, díky níž je těsto pružné a na rozdíl od běžného křehkého těsta se netrhá. Moc dobře se s ním pracuje, není potřeba ani příliš podsypávat.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na 16–18 koláčků budete potřebovat:
Maková náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 400 ml mléka (polotučné, tučné)
  • 3–4 lžíce cukru krupice
  • piškotové drobečky 60–80 g
  • rum dle chuti
  • citronová kůra z 1 citronu nebo pár kapek citronového oleje

Křehké těsto:(hrnek o objemu 240 ml)

  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 200 g másla, studeného
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany (smetanový jogurt)

Postup

1

Jako první si připravte makovou náplň, aby vystydla. Můžete si ji samozřejmě připravit i den předem.
Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.

2

Prosátou mouku smíchejte se solí, dejte do sekací nádoby nebo mixéru a přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Párkrát promixujte, až vznikne drobenka. Přidejte žloutky, moučkový cukr a smetanu a promixujte, až se vše spojí do těsta. Trvá to jen chvilku. Těsto zabalte do folie a dejte na 30–60 minut do lednice. Těsto můžete samozřejmě připravit i ručně, pomocí vidličky nebo nože nejdříve smíchejte mouku s máslem do drobenky, pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto.

3

Troubu předehřejte na 190 stupňů, formu na muffinky vymažte máslem.
Těsto vyválejte do tenka a vykrojte kolečka s průměrem o něco větším, než jsou otvory pro muffiny. Kolečky vyložte otvory formy, lehce přimáčkněte a naplňte makovou náplní. Ze zbytku těsta vykrojte kolečka o velikosti muffinového otvoru, vykrojte do nich třeba kytičku nebo hvězdičku a položte na makovou náplň. Lehce přimáčkněte. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až lehce zhnědnou.

4

Po upečení nechte koláčky chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte každý koláček a opatrně vyndejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí lehce pocukrujte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nepečená kávová zrna bez cukru

Video: Bezlepkový čokoládový dort s kávovou pěnou nadýchanou jako obláček

Marcipánové dárečky

Domácí pickles aneb kvašená zelenina

Vypečené pizza tyčinky s parmezánem

Video: Bramborové válečky plněné čedarem, slaninou a jarní cibulkou

Bryndzová klasika trochu inak

Rýžové mini pizzy

Protizánětlivý koktejl s kurkumou

Mrkvový koláč

Šťavnatá vepřová panenka na bylinkách

Smažený květák zdravěji aneb pečný v sýrovém těstíčku