Italské sušenky cantucci

Cantucci jsou sušenky, které mají svůj původ v Toskánsku, kde se tradičně namáčejí do bílého dezertního vína Vin Santo nebo do hořkého likéru Averna. Jedná se o různé varianty sladkých kořeněných sušenek, které jsou tvrdší a křupavější než klasické sušenky, také mají vždy tvar "půlměsíce". Samozřejmě jsou dobré i jen tak bez vínka nebo k dobré kávičce. Konkrétně tenhle recept mám z loňského či předloňského časopisu Apetit, ale zkusila jsem je upéct až letos o Vánocích a setkaly se s naprostým úspěchem. :))) A to i bez vínka. Dělala jsem je dokonce mezi svátky znova a pak ještě na narozeniny kamarádky, která si je výslovně vyžádala. Rozhodně nejde o nijak složitý recept, takže se nebojte, že až si je vaše rodina oblíbí, strávíte hodiny v kuchyni :)).

Cucinare con amore

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Ingredience na cca 40–50 půlměsíčků, záleží na velikosti:

  • 350 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření (nejlépe je koupit celé kuličky a rozdrtit je v hmoždíři, tak si uchovají své aroma)
  • špetka muškátového květu
  • 250 g třtinového cukru
  • 3 rozšlehaná celá vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 bioocitronu (pokud máte radši vůni pomeranče, určitě nahraďte kůru z citronu pomerančovou kůrou)
  • 85 g rozinek
  • 85 g sušených višní
  • 50 g loupaných mandlí
  • 50 g nesolených loupaných pistácií

Postup

1

Troubu předehřejeme na 170 °C a mezitím si připravíme těsto. V míse smícháme mouku s kypřicím přáškem, kořením a cukrem. Až vše smícháme, přidáme citronovou kůru a dobře rozšlehaná vejce, těsto nejprve promícháme pomocí vařečky a pak zapracujeme rukama na pomoučněném vále. Až se dokonale spojí v pružné těsto, zapracujeme do něj celé oříšky, višně i rozinky. Pokud chcete, můžete tři hodinky před začátkem přípravy namočit višně s rozinkami do rumu, sušenky pak voní ještě o fous lépe a zvlášť u višní se chuť opravdu vylepší.

2

Až budete mít oříšky krásně zapracované, rozdělte těsto na 4 stejné díly a z každého vyválejte asi 30 cm dlouhý váleček. Plech vyložte pečicím papírem a na každý dejte dva válečky, ale pozor, ať nejsou moc blízko u sebe, počítejte s tím, že se válečky mírně roztečou do stran. Pečeme cca 25 min. jen do té doby, než těsto zpevní, ale stále zůstává bledší.

3

Válečky necháme trošku vychladnout a pak je nakrájíme vroubkovaným nožem na pečivo. Krájíme trochu šikmo na cca centimetrové plátky. Ty pak klademe zpět na plech. Troubu ztlumíme na 130 °C a pečeme zhruba 20 min., tady je čas trochu od oka, jelikož já je pekla vždy o něco déle, prostě jakmile zezlátnou, vyndáme je z trouby a necháme vychladnout.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fitness květákové rizoto – žádná rýže, minimum sacharidů

Cuketové slané placičky

Variace na focacciu s černými olivami

Bleskové borůvkové minimuffiny

Bezlepkové sušenky s čokoládovými kousky a třešněmi

Rychlá rajčatová polévka

Křupavé zelné placičky

Celozrnný houskový knedlík z kvásku

Květák s tymiánem pečený v troubě

Hokaido krémová polévka

Buchta bez pečení s tvarohovým krémem

Video: Slavný rudý dort red velvet s vanilkovým krémem