Okurková raita s mátou

Během horkých ledních dnů máme většinou chuť na chladivé a osvěžující pokrmy. Zdá se mi, že každá země má nějakou alternativu okurkového salátu. V Indii si ke kořeněným kari připravují pro nás mírně netradiční, avšak osvěžující okurkovou raitu. V podstatě jde o nastrouhané okurky, hostý (řecký) jogurt, špetku soli a řeckého kmínu, mátu a kapku citronové šťávy.

Okurková raita s mátou

Ingredience na 6 porcí

  • 3 salátové okurky
  • cca 400 g řeckého jogurtu (1 velký, nebo 2 malé kelímky)
  • 1 lžička soli,
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu,
  • šťáva z 1/4 citronu,
  • asi 30 lístků máty

Postup

Celkový čas přípravy: 15 min

1

Okurku volitelně oloupu (já většinou loupu jen část, a vznikne mi taková "zebra") a nastrouhám na hrubém struhadle (s velkými oky). Mátové lístky svinu jako doutník a pokrájím na tenké nudličky.

Okurková raita s mátou
2

V misce smíchám nastrouhané okurky se všemi ostatními ingrediencemi.

3

Ochutnám, podle chuti přidám sůl/kmín/citron, dám do lednice vychladit a podávám.

4
Okurková raita s mátou
5

P.S. Můžete si dát část salátu bez soli a kmínu stranou a použít jako masku :-)))

Okurková raita s mátou

Mohlo by vás zajímat: Hotové do 30 minut, Přílohy

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře