Naprosto dokonalá čočková pomazánka

Za nápad na čočkovou pomazánku vděčím Janičce, jejíž nadšení mě přimělo recept na tuto dobrůtku z luštěnin a zeleniny vyzkoušet co nejdříve. Při první přípravě mě pokrm tak nadchnul, že ani nestihnul vychladnout a já ho vyjedla ještě teplý rovnou z pánve. :-) Při druhé přípravě jsem už byla chytřejší a vařila jsem ho těsně po obědě, takže měl šanci odpočinout si v ledničce.

Jíme chytře

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 200 g červené čočky
  • 4 ČL olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kůra z jednoho chemicky neupraveného citrónu (můžeme nahradit 1 ČL sušené citrónové kůry)
  • 10 cherry rajčat
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • 1,5 lžičky soli
  • šťáva z jednoho citrónu

Postup

1

Čočku propláchneme a necháme okapat.

2

Cibuli nakrájím na malé kostky a česnek nasekáme na jemno. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.

3

Na pánvi zahřejeme olej a orestujeme na něm cibuli s česnekem. Po chvilce přidáme citronovou kůru s mrkví a společně opékáme. Přidáme čočku, opečeme a zalijeme 0,5 litrem horké vody.

4

Dusíme asi 20 minut do měkka. Osolíme.

5

Necháme vychladnout, okyselíme citrónovou šťávou (šťávu přidáváme po částech a ochutnáváme, každý citrón je jinak kyselý). Přidáme nasekanou bazalku a na malé kousky nakrájená rajčata.

6

Necháme odležet v ledničce asi hodinu. Poté podáváme namazené na pečivu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zeleninové karí se sambalem

Hruškový koláč s tvarohem

Zapečené žampiony plněné cheddarem a slaninou

Pikantní kuřecí stehýnka obalená ve slanině

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Krémová květáková polévka s česnekem a tymiánem

Salát s řepou, jablkem a červeným zelím

Vláčná kakaová bábovka s čokoládovou polevou

Šťavnaté kuřecí stripsy s dipem

Šťouchané brambory

Česnečka s kroupami

Hrušky zapékané s medem, máslem a tymiánem

Risotto s proseccem a bazalkou