fbpx

Domácí bezlepkový chleba – ořechy, semínka, cibule

Domácí chleba – ořechy, semínka, cibule. Nevím, jak vám, ale mně obvykle bezlepkové pečivo z obchodu vůbec nechutná. Často nemá chuť nebo je zvláštně gumové. Tak jsem si řekla, že si budeme péct vlastní. Tento chleba je 8. pokusem. Byl testován 4 strávníky a prošel. Díky kokosovému oleji má křupavou kůrku a díky cibuli přenádherně voní.

Domácí bezlepkový chleba – ořechy, semínka, cibule

Ingredience na 8 porcí

(na 18 plátků)

  • 150 g mandlí
  • 150 g dýňových semínek
  • 50 g sezamových semínek
  • 100 g lněných semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 40 g mandlové mouky
  • 2 lžičky chia semínek
  • ½ cibule
  • 1 mrkev
  • 1 a ½ lžíce nasušené petržele
  • 5 vajíček
  • 1 a ½ lžicky soli
  • 3 lžíce kokosového oleje

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

V misce smíchám všechny suché ingredience – 150 g mandlí, semínka (150 g dýňových semínek, 50 g sezamových semínek, 100 g lněných semínek a 100 g slunečnicových semínek) a 40 g mandlové mouky.

2

Do misky dále přidám nahrubo nastrouhanou 1 mrkev, drobné plátky z ½ cibule, 5 vajíček, 1 a ½ lžíce petržele, 1 a ½ lžicky soli a 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje.

3

Směs pořádně prohnětu, aby se ořechy a semínka propojily. Nechám odležet cca 1 hod.

4

Směs přendám do formy s pečicím papírem. Těsto pořádně upěchuji do formy.

5

Chléb peču na 180 °C cca 60 min.

Poznámka

Ve směsi je cibule, která se může dostat na povrch těsta a během pečení se může spálit. Podle potřeby tedy ke konci pečení překryji alobalem, aby chléb příliš nezhnědl. Chia semínka dávám do všeho možného, neboť mají spoustu super vlastností (dodavatel vápníků, antioxidant, zlepšuje imuninuty, apod.) Zde mají ideální využítí, vyplní v těstu každou skulinku. Je hodně důležité pořádně zmáčknout těsto do formy, aby se semínka a ořechy pořádně spojily. Jinak hrozí, že se v těstu vytvoří bubliny a těsto se pořádně nepropojí.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře