Nejprve si rozmixujte sušenky na prášek, přilijte rozpuštěné máslo a zamíchejte. Pokud nemáte dortovou formu z nepřilnavého teflonu, vymažte ji máslem. Vytvořenou sušenkovou hmotu vtlačte rovnoměrně na dno koláčové formy.
Na náplň si nejprve vyšlehejte mascarpone se smetanou a cukrem, poté postupně zašlehejte vajíčka, přisypejte kakao a nakonec nastrouhanou čokoládu.
Vlijte krém na sušenkový korpus. Troubu si předehřejte na 140 °C a dejte péct na 60 minut.
Po hodině pečení troubu vypněte, otevřete ji, ale dort v ní ještě tak 10 minut nechejte, aby neměl teplotní šok.
Dejte si rozpustit cukr na polevu a vytvořte karamel, do kterého přisypejte ořechy a obalte je v něm. Vzniklou hmotu vylijte na částečně vychlazený cheesecake a po kompletním zchládnutí dejte alespoň na 2 hodiny před podáváním do lednice.