fbpx

Nakládaný květák s mrkví a kurkumou

Nakládaná zelenina je všeobecně velmi prospěšná pro tělo. Domácí přípravou si zaručíte nejen čerstvost surovin, ale také rozmanitost složení, která se při výrobě nabízí. Kurkuma i černý kmín jsou jedny z nejlepších ingrediencí, které můžete k nakládané zelenině přidat. Obě byliny mají všestranné léčivé účinky. Navíc zeleninu i velmi pěkně obarví a ochutí.

Nakládaný květák s mrkví a kurkumou

Ingredience na 10 porcí

na dvě sklenice o objemu 700 ml budete potřebovat:

  • 1 větší květák
  • 2 mrkve
  • ​1 lžíci kurkumy
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky semínek černého kmínu (černuchy seté)
  • 1/2 lžičky chilli vloček

 

  • 5 hrnečků vody
  • 1 hrneček octa (5%)
  • 5 lžiček soli

hrneček = 200 ml

Postup

Celkový čas přípravy: 15 min

1

Květák rozebereme na menší růžičky a pořádně propláchneme pod studenou vodou. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka.

2

Mrkev i květák dáme do misky a posypeme kurkumou. Přidáme asi dvě lžíce vody a rukama pořádně promneme, promícháme, aby se zelenina obalila (obarvila) kurkumou.

3

Zeleninu přendáme do připravených čistých sklenic. Do každé sklenice dáme 2 kuličky pepře, kuličku nového koření, 1/4 lžičky hořčičných semínek, 1/4 lžičky černého kmínu a 1/4 lžičky chilli vloček.

4

Vodu, ocet a sůl promícháme, do úplného rozpuštění soli. Nálev neohříváme, připravuje se zastudena.

5

Připravený lák nalijeme do sklenic se zeleninou, až po okraj. Sklenice uzavřeme a prohrkáme. Při pokojové teplotě necháme 3 - 5 dní rozležet. Když se lák začne kalit, přendáme sklenice do chladu, kde vydrží i několik měsíců.

6

Zhruba po týdnu v chladu je možné květák konzumovat.

Mohlo by vás zajímat:
Saláty

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře