fbpx

Chlebový ježek

Obyčejný bochník je nuda, udělejte si chlebového ježka! Recept lze udělat na sladko i na slano, můžete ho naplnit džemem, oříšky nebo v podstatě úplně čímkoliv, co máte rádi. Já jsem zvolila sýr a rozhodně jsem ještě nikdy neměla takhle roztomilou snídani!

Chlebový ježek

Ingredience na 6 porcí

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 20 g čerstvého droždí
  • hrozinky
  • 200 g nivy
  • 200 g goudy

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Nejprve si v hrnečku smícháme vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.

2

V míse si smícháme oba druhy mouky, sůl, med, 1 vejce, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které dáme na hodinu kynout na teplé místo.

3

Z nakynulého těsta si vytvarujeme placku, na kterou doprostřed položíme na kostičky nakrájený sýr, či jinou náplň dle vašeho výběru. Náplň do těsta "zavřeme", vytvoříme z naplněného těsta kouli (z těsta si odložíme dvě menší kuličky na ježkovy nožičky) a na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujeme tělo ježka.

Chlebový ježek
4

Připlácneme nožičky, bodliny vytvoříme nastříháním těsta nůžkami a hrozinkami (nebo jiným sušeným ovocem) vytvoříme oči a čumák. Ježka potřeme rozšlehaným vajíčkem.

5

Dáme péct na 200° na cca 30 minut.

Chlebový ježek

Poznámka

Ježka si můžete namazat máslem, chutná výborně ale i samotný. Přidáte-li do těsta více medu, bude chutnat jak mazanec.

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře