Rychlý nakládaný květák v pikantním nálevu

Když Arabové nakládají zeleninu, nijak se neomezují a nakládají opravdu všechno, co jim příjde pod ruku – okurky, červená i zelená rajčata, artyčoky, papriky, lilek, zelí, tuřín, cibuli, česnek, okru, červenou řepu, kedlubny, olivy, vodnici nebo třeba ředkvičky či květák s mrkví, což je téma dnešního receptu a má oblíbená varianta, doporučuji vyzkoušet! Všechna zelenina se na blízkovýchodě nakládá bez jakékoliv tepelné úpravy a bez cukru. Prostě se jen všechno naháže do sklenice, přidá se koření, voda, ocet, sůl, někdy bylinky, a je hotovo.

Rychlý nakládaný květák v pikantním nálevu

Ingredience na 1 porce

  • menší květák
  • mrkev
  • lžička kurkumy
  • lžička kari koření
  • lžička chilli vloček
  • sklenice s uzávěrem (0,7 l)

nálev

  • 350 ml studené vody
  • 50 ml octa (5%)
  • lžička soli

Postup

Celkový čas přípravy: 5 min

1

Opláchnutý květák rozeberte na menší růžičky, očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka.

2

Květák i mrkev dejte do misky a zasypte kurkumou, kari kořením a chilli, pořádně promíchejte, aby se zelenina pěkně obalila kořením.

3

Vodu, ocet a sůl smíchejte.

4

Zeleninu přendejte do sklenice i se vším kořením a zalijte nálevem (až po okraj).

5

Zavíčkujte a pořádně prohrkejte.

6

Asi dva dny nechte stát na kuchyňské lince, během dne několikrát prohrkejte.

7

Potom nechte asi 5 dní uložené v chladu a můžete podávat.

Poznámka

Takto naložený květák vydrží v chladu i několik měsíců.

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Zuzka 79

Zuzka 79

Miluji to!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře