Tvarohový koláč (sernik)

Tohle je přesně ten typ koláče, který Vás moc nezaujme svým vzhledem, ale o to víc Vás překvapí svou chutí. Tedy pokud máte rádi "mokré" a vláčné koláče, kde je minimum těsta a hodně náplně. V tomto případě tedy spíš žádné těsto, jen trocha mouky, aby to drželo pohromadě. Recept je od našich polských sousedů a nejedná se o nic jiného než tradiční tvarohový koláč "Sernik". V překladu asi nejlépe tvarožník, i když mně se tohle slovo nelíbí. :)

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na koláč o průměru 23 cm si připravte:

  • 500 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
  • 150 g cukru krupice
  • 4 vejce, odděleně
  • 90 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • citronová kůra nebo citronový olej
  • rozinky namočené v rumu (nejlépe den předem) – nemusí být

Postup

1

Tvaroh, máslo a vejce vyndejte s předstihem z lednice, tak aby vše mělo stejnou pokojovou teplotu.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem, dobře se hodí forma s vyjímatelným dnem.
Tvaroh rozmixujte do hladka, můžete v mixéru, food procesoru nebo tyčákem (ne šlehačem). Cílem je tvaroh zjemnit a odstranit hrudky. :)

2

Máslo vyšlehejte do pěny a pak postupně zašlehejte rozmixovaný tvaroh.
V míse vyšlehejte společně žloutky s cukrem do krémové pěny a smíchejte s tvarohem. Přidejte mouku se škrobem a dobře promíchejte, nesmí zůstat žmolky. Přidejte vanilkový extrakt a citronovou kůru.

3

Smetanu vyšlehejte a vmíchejte do směsi. Z bílků ušlehejte sníh a po částech vmíchejte do směsi. Nakonec přidejte rozinky a vše dobře promíchejte. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby.

4

Pečte 20 minut na 170 stupňů, pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 35–40 minut. Koláč se lehce nafoukne, po zchladnutí ale zase "spadne". Na rozdíl od cheesecaku zhnědnutí koláče není na závadu. :)

5

Koláč nechte vychladnout v lehce otevřené troubě, po chvilce můžete oříznout boky, aby se chladnutím neodtrhávaly. Koláč dejte chladit přes noc do lednice.

6

Před servírováním můžete pocukrovat, uchovávejte v chladu.

Poznámka

Koláč pečte minimálně den před plánovaným servírováním, je potřeba ho chladit přes noc v lednici.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Tofu burger

Cuketovo-cizrnové placičky

Květák s houbami a zakysankou

Slaný koláč s kuřecím masem, šunkou a sýrem

Rychlé zapečené kuřecí řízky ála Cordon bleu

Rafaelo

Jemná mrkvová bábovka se smetanovým překvapením

Hlívový kuba – láska na první ochutnání

Meduňka – jak ji sklízet a skladovat + 5 domácích receptů

Mrkev na rozmarýnu s ořechovo-celerovým dipem

Dětský dort (kočičí dort)

Sušenky z ovesných vloček s dia marmeládou