fbpx

Mercimek çorbası – polévka z červené čočky

Mercimek çorbası [merdžimek čorbas-], neboli čočková polévka, je tradiční turecká polévka. Je snad nejrozšířenější a nejoblíbenější polévkou v Turecku. Je výborná, výživná a pokud máte na vaření jen pár minut, tak je to skvělá volba. Červená čočka je hotová velice rychle, jelikož se prodává už loupaná. A je tedy i nenadýmavá. Obsahuje selen, zinek a vitamin B6 a má velký podíl vlákniny a nízký glykemický index.

Mercimek çorbası – polévka z červené čočky

Ingredience na 3 porce

  • 1 hrnek červené čočky
  • 6 hrnků vývaru nebo vody
  • 1 menší cibuli 
  • 1 středně velkou mrkev
  • 1 lžičku mleté papriky (používám uzenou)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olej
  • (1 lžíce mouky, tu já nedávám)

 
Volitelně:

  • 1 středně velký brambor (vaří se s mrkví a čočkou)
  • citron (přidává se až na talíři)
  • špetka sušené máty (přidává se až na talíři)
  • špetka římského kmínu (rovnou do polévky)
  • chilli (do polévky nebo až při servírování)
  • výjimečně se spolu s cibulí dává česnek a někdo
  • přidává ještě lžíci salçi, což je pasta z rajčat a 
  • paprik (u nás lze případně nahradit rajčatovým sugem)

Postup

Celkový čas přípravy: 15 min

1

Na oleji zpěňte nakrájenou cibulku, můžete přidat lžíci mouky, ale já ji nedávám. Přidejte propláchnutou čočku, nakrájenou mrkev, vývar nebo vodu a vařte tak dlouho dokud vám nezměkne mrkev, cca 10 – 15 minut (podle toho na jak velké kousky jste ji nakrájeli).

2

Až bude mrkev měkká, polévku rozmixujte, osolte a opepřete a přidejte mletou papriku. V Turecku se mletá paprika přidává buď takto jak to dělám já, rovnou do polévky a nebo se nejdříve osmahne na dvou lžících másla a přidává se až na konci na talíř.

3

Pokud je na vás polévka moc hustá, přidejte horkou vodu, případně dosolte, ještě minutku povařte a můžete servírovat. Já podávám nejraději s nakrájenou chilli papričkou.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

Creare

Creare 9. 12. 2016

Tak jsem ji konečně uvařila (s kuřecím vývarem) a je vynikající. Zase nějaké oživení kuchyně, budeme ji vařit, díky 🙂

Odpovědět

reBarbora's kitchen

reBarbora's kitchen (autor) 10. 12. 2016

Moc děkuju, těší mě, že vám polévka zachutnala 🙂

Odpovědět

Creare

Creare 14. 11. 2016

Zní to zajímavě, vyzkouším 🙂 Je lepší zeleninový nebo masový vývar?

Odpovědět

reBarbora's kitchen

reBarbora's kitchen (autor) 14. 11. 2016

Děkuji, těší mě, že vás recept zaujal :). Vývar můžete klidně použít zeleninový i masový, já tedy dávám většinou masový – kuřecí.

Odpovědět

pro přidání komentáře