Lososové koláčky s citrónovou majonézou
Tohle jídlo mi evokuje teplé letní večery. Nevím vlastně ani proč. :-D Možná je to kombinací sladké chutě dýně a ryby s osvěžující kyselostí citronové majonézy. To vše doplněné bylinkami je prostě pro mě sluníčko na talíři. ;-)

Ingredience na 6 porcí
- 600 g čerstvého lososa bez kůže
- 2 hrnky upečené dýně
- 3 vejce
- 2 lžíce mandlové mouky
- 2 hrsti pokrájené čerstvé petrželky nebo koriandru
- 1 citrón
- 2 lžíce sezamových semínek
- cca 0,5 l oleje s nevýraznou chutí
- sůl
- pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Nejprve si oddělte bílky od žloutků. Bílky si nechte na přípravu lososových koláčků, žloutky použijte spolu s olivovým olejem a šťávou z půlky citrónu na přípravu citronové majonézy (citrónová šťáva hotovou majonézu hodně naředí, proto základ udělejte co nejvíce tuhý). Dochuťte ji solí a pepřem, přidejte případně trošku pokrájených bylinek a dejte vychladit do lednice.
Očištěnou rybu (a zbavenou případných kůstek) nakrájejte pomocí ostrého nože na malinké kostičky. Ty smíchejte s upečenou dýní (lze nahradit i stejným množstvím uvařených batátů), 3 bílky, bylinkami, solí a pepřem. Podle potřeby směs zahustěte mandlovou moukou a dobře promíchejte. Nechte pár minut odpočinout a pak pomocí navlhčených rukou vytvořte ze směsi cca 12 koláčků, které vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Posypte je sezamovými semínky a dejte péct do trouby na 180 °C na cca 15–20 minut.
Upečené koláčky podávejte s vychlazenou majonézou a kousky citrónu na pokapání. Doplňte zeleninovým salátem nebo celerovými hranolkami. Koláčky jsou výborné i druhý den, klidně studené.
Mohlo by vás zajímat:
Dýně