fbpx

Šalvějový sirup

Sirup ze šalvěje není tak úplně klasicky na běžné pití, ale je to přírodní lék. Výborný je při nachlazení nebo při zažívacích problémech. Jako prevenci můžete lžíci denně nebo při potížích dle potřeby. Ochutit si sirupem můžete i čaj. Vyhnout by se mu měly těhotné a kojící ženy.

Šalvějový sirup

Ingredience na 10 porcí

  • cca tři hrsti šalvějových lístků (já měla +/- 30 malých větviček)
  • 700 g třtinového cukru 
  • 1 – 2 citrony (dle velikosti) (ideálně bio)
  • 2 l vody

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Vodu s cukrem přiveďte k varu a ve fázi kdy bude cukr rozpuštěný přidejte lístečky šalvěje zbavené lodyh. Povařte 5 minut a stáhněte ze zdroje tepla. Přidejte na plátky nakrájený citron, já z citronu okrajuju kůru kvůli hořkosti, a nechte stát 24 h.

2

Druhý den hrnec s šalvějí a cukrovým rozvarem opět přiveďte k varu a vařte dalších pět minut. Poté opět stáhněte ze zdroje tepla a ihned ještě horké plňte do připravených čistých a vyvařených sklenic. Do sklenic lijte nejlépe přes husté sítko či plátýnko. Naplněné sklenice obraťte dnem vzhůru.

3

Uchovávejte v lednici. Po roce skladování sirup ztrácí léčebné účinky.

Mohlo by vás zajímat:
Nápoje

Hodnocení a komentáře

Majka05

Majka05 12. 8. 2018

Miluji to!

Narazila jsem na tuto stránku náhodou a jsem nadšená

Odpovědět

pro přidání komentáře