
(tento poměr je individuální, je třeba zkoušet co vám bude sedět)
Na náplň:
nejčastěji používám –
(surimi dávám samotné, tuňáka kombinuji s majo nebo avokádem, lososa samotného nebo s avokádem)
Na obalení:
K podávání:
Hodí se vám i bambusová podložka, rýžovar, vějíř a hlavně nekovové nádobí
Na sushi je základ dobře uvařit a ochutit rýži. Rýže musí být speciální, přímo určená na sushi, jiná vám fungovat nebude. Sushi rýže je lepkavá a tak drží dobře pohromadě, což se vám s jinou nestane, takže by se vám sushi hned rozpadlo. Ochucuje se octem, který také musí být speciálně k tomu určený. Sojovka taktéž musí být přímo k sushi, obyčejnou rozhodně nedávejte. Suroviny opravdu nenahrazujte, nevyplatilo by se to, sushi byste zkazili. Rýži doporučuji uvařit v rýžovaru (pokud nemáte a vaříte rýži celkem často, rozhodně se vyplatí do něj investovat), ale lze i na sporáku, jen je to trochu pracnější.
Naplnit sushi můžete takřka čímkoliv (tedy ne doslova, můj brácha by rolky naplnil bůčkem a sundal řasu, tak takhle prosím ne :). Já nejčastěji plním uzeným lososem, kvalitním konzervovaným tuňákem, krabími (surimi) tyčinkami a avokádem.
Sushi je několik druhů, já tu pro vás dnes mám tři základní, stejně tak náplně. Ale klidně se odvažte a naplňte něčím jiným, často se používá kaviár z létajících ryb, maso se dává syrové (to nepoužívám, nemám k tomu v našem městě důvěru) a to jak losos nebo tuňák. Použít můžete i krevety, okurku, mango, nakládanou žlutou ředkev, tofu, mušle, mladé výhonky chřestu, chobotnici, houby shitake, spešl omeletku..
Základní poměr octové zálivky na rýži je 60 ml rýžového octa, 40 g cukru a 10 g soli. Já už to dělám od oka a dávám na jedno půlkilové balení rýže cca 10 lžic rýžového octa, 2 lžíce cukru a 1 a čtvrt lžičky soli.Ale v podstatě si to můžete udělat tak octové, jak jen máte rádi.
Příprava rýže:
Rýži si připravte s časovým předstihem. Nejprve ji důkladně propláchněte. Minimálně 7x, ale ještě lépe 10x, by byla voda co nejprůhlednější. Základní poměr vody a rýže k vaření je 1 hrnek suché rýže a 1 hrnek studené vody.
Rýži neochucujte! Ochucuje se až po uvaření.
Propláchnutou rýži dejte vařit, pokud máte rýžovar, máte práci ušetřenou. Pokud rýžovar nemáte, předehřejte si plotýnku, ať rýži dáte už na rozpálenou plotýnku a vezměte hrnec se silným dnem a silnými stěnami. A s pokličkou. Hrnec s rýží dejte na plotnu, zprudka přiveďte k varu a poté přikryjte pokličkou a ztlumte na minimum, takto vařte dokud nebude rýže hotová, což je cca 15 – 20 min. Během vaření pokličku neodkrývejte. Pokud se bojíte, že nepoznáte až bude rýže hotová, pokličku jemně na vteřinku trochu odkryjte a rýži zkontrolujte.
Uvařenou rýži nechejte cca 5 minut odpočívat a pak do ní vmíchejte (nebo spíše „vkrájejte“ :) ) octový nálev, ten je lepší nejdříve lehounce zahřát (fakt jen zahřát, nevařit!), by se cukr dobře rozpustil. Důkladně promíchejte a dejte pozor, ať mícháním neuděláte kaši :) . Ocet přidávejte vždy do teplé rýže! Ideální je, když octový nálev přidáváte do rýže za současného ochlazování vějířem.
Rýži nemíchejte ničím kovovým a nedávejte ji do kovové nádoby.
V tuto chvíli máte rýži hotovou. Nechte ji teď zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
Kompletování sushi:
Připravte si misku se studenou vodou s kapkou rýžového octa.
Pokud máte bambusovou podložku, obalte ji potravinářskou fólií. Vezměte řasu Nori a položte ji lesklou stranou dolů. Pokud budete dělat maki z jedné ingredience, rozstřihněte řasu podélně v půlce na dvě stejné části. Pokud budete dávat ingrediencí více, nechejte ji tak jak je.
Maki sushi:
Na řasu rovnoměrně a tence (max. 0,5 cm výšky) rozprostřete rýži, do dvou třetin. Doprostřed rýže dejte po celé délce náplň. Můžete i pomazat wasabi, ale mi přijde lepší, když si pak každý dá tolik co má rád. Konec řasy navlhčete vodou a rolku srolujte. Voda řasu změkčí a rolka se tím slepí.
Uramaki sushi:
Tady už se bez podložky moc neobejdete. Na podložku obalenou fólií rovnoměrně rozprostřete rýži. Na rýži položte řasu Nori a nakonec dejte náplň. Srolujte a obalte v černém sezamu a nebo klidně v kaviáru z létajících ryb, pokud máte.
Nigiri sushi:
Tento druh je na přípravu velice jednoduchý. Z rýže uděláte váleček (ruce musíte mít namočené, jinak ho neuděláte :) ) a na ten položíte náplň – ideálně plátek ryby. Můžete ještě vprostřed „převázat“ proužkem řasy.
Podávání sushi:
Před podáváním nechte sushi vychladit. Poté u každé rolky odkrojte nevzhledné okraje a rolku rozkrájejte na 8 stejných špalíčků.
Podávejte s wasabi a sojovou omáčkou (v omáčce se sushi nemáchá, ale jen lehce namočí). Wasabi si můžete rozmíchat v sojovce, ale doporučuji spíše každé zvlášť. Sousta sushi se prokládají nakládaným zázvorem, který působí jako neutralizátor chuti, by se vám různé druhy v ústech „nemíchaly“. U nás ho tedy nikdo nejí a tak podávám sushi i bez toho.
Sushi se jí buď hůlkama a nebo rukou.
Tip: rýžový ocet lze koupit už ochucený.
Dobrou chuť ♥