Zůstala vám po vaření šunka a sýr a nevíte, jak je zužitkovat? Pokud je to váš případ, nebo máte jen chuť na něco dobrého, zkuste některý z těchto šesti receptů. 🙂
Na jedné lžíci másla osmahněte rýži, aby zezlátla. Zalijte ji vývarem, přidejte česnek a vařte asi 15 minut. Občas promíchejte.
Přidejte brokolici a vařte další 4 minuty. Snižte plamen, vmíchejte 2 lžíce másla, šunku, sýr a mléko. Nechte roztavit sýr, odstavte a před podáváním dochuťte solí a pepřem.
Zapečené šunkové rolky s chřestem
Ingredience
360 ml vody
24 čerstvých výhonků chřestu
8 plátků šunky
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
180 ml mléka
50 g strouhaného sýra
sůl a pepř
Postup
Dejte předehřát troubu na 180 °C. Ve větším hrnci přiveďte k varu 360 ml vody. Vložte chřest a vařte 1 minutu. Vypněte plamen, chřest vyndejte z vody a položte na talíř.
Každé tři výhonky zabalte jedním plátkem šunky a propíchněte párátkem.
V rendlíku rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a připravte tak jíšku. Vmíchejte mléko a nechte za stálého míchání zhoustnout. Přidejte trošku soli a pepře a vmíchejte strouhaný sýr. Odstavte.
Rolky vložte do zapékací misky a přelijte je připravenou sýrovou omáčkou. Pečte v předehřát troubě 20 minut, dokud chřest nezměkne.
Bramborová polévka se šunkou a sýrem
Ingredience
420 ml vody
2 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
1 mrkev, oškrábaná a nastrouhaná nebo nakrájená
2 stroužky třeného česneku
2 lžičky soli
špetka pepře
4 lžíce másla
4 lžíce škrobu nebo mouky na zahuštění
500 ml mléka
230 g tvrdého sýra, nastrouhaný nebo nakrájený (čedar, eidam nebo gouda)
250 g kukuřice (můžete použít mraženou, konzervovanou nebo čerstvou)
250 g šunky nakrájené na kostky
Postup
Do velkého hrnce dejte vodu, nakrájené brambory, mrkev, česnek a pepř. Přiveďte vodu k varu a vařte asi 10 minut, až jsou brambory měkké.
Přidejte šunku a kukuřici a zmírněte plamen.
V rendlíku rozpusťte máslo a vmíchejte do něj škrob nebo mouku. Přidejte mléko, rozmíchejte a nechejte zhoustnout. Vmíchejte sýr a odstavte.
Sýrovou směs vmíchejte do bramborové polévky a nechte chvíli povařit. Před podáváním dochuťte solí a pepřem.
Šunkové bochánky se sýrem
Ingredience
300 g hladké mouky
1 lžíce kypřícího prášku
1 lžíce cukru
100 g másla
240 ml mléka
1 velké vejce
200 g strouhaného tvrdého sýra
150 g šunky nakrájené na kostky
1 jarní cibulka nakrájená na kousky
Postup
Dejte předehřát troubu na 220 °C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a máslo (ztuhlé nastrouhané).
V jiné míse smíchejte vejce s mlékem a nalijte do suché směsi. Přidejte šunku, sýr a cibulku a důkladně prohněťte rukama.
Z těsta vyválejte placku tlustou asi 2 cm. Pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrojte kolečka. Pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem 16 – 18 minut.
Slané sýrové palačinky se šunkou
Ingredience
180 ml mléka
1 vejce
60 g hladké mouky
tuk na smažení
8 plátků šunky
150 g tvrdého plátkového sýra
čerstvou pažitku na ozdobu
Postup
V míse smíchejte vejce s mlékem a vmíchejte mouku.
Na pánvi potřené tukem osmahněte z těsta palačinky. Na hotové horké palačinky položte vždy dva plátky šunky a trochu sýra.
Palačinky přeložte nebo srolujte a ozdobte pažitkou.
Zapečené gnocchi se sýrem a šunkou
Ingredience
1 lžíce másla
1 větší pokrájená cibule
350 g šunky pokrájené na kostky
120 ml kuřecího vývaru
180 ml vody
1 balení bramborových gnocchi
250 g hrášku (mražený, konzervovaný nebo čerstvý)
60 ml smetany
100 g strouhaného tvrdého sýra
sůl a pepř
Postup
Na másle osmahněte cibulku, přidejte šunku a opečte do zlatova. Vlijte vývar a přiveďte ho k varu.
Přidejte gnocchi, promíchejte a vařte asi 5 minut, dokud nezměknou. Vmíchejte hrášek, smetanu a trošku soli a pepře. Směs vlijte do zapékací mísy, posypejte sýrem a nechte zapéct.