
Kakaový koláč s hruškami (průměr 18-19 cm):
Hrušky oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte rozinky, citronovou šťávu a rum. Dobře promíchejte a nechat asi hodinu při pokojové teplotě.
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dortovou formu o průměru cca 18-19 cm vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte prosátou mouku, mleté mandle, kakao, skořici a prášek do pečiva.
V jiné míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny, postupně zašlehejte obě vejce. Stěrkou vmíchejte moučnou směs, nakonec hrušky.
Dobře promíchejte, přendejte do připravené formy a uhlaďte do roviny. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut, špejlí si ověřte, že je koláč propečený.
Nechte vychladnout, pak opatrně vyndejte z formy. Před servírování lehce pocukrujte.