Ořechové tyčinky

Určitě si i vy občas koupíte nějakou ořechovou tyčinku. Hodí se zejména v okamžicích, kdy nemáte čas nebo prostě možnost se normálně najíst. Pokud si hlídáte jejich kvalitu a složení, musíte si připlatit. Anebo si připravit vlastní tyčinky za zlomek ceny, navíc si je můžete chuťově „vytunit“ podle vlastní volby. Jen opatrně – jsou nejen hodně syté, ale také zatraceně „jedlé“. Tak je nesnězte všechny najednou ;-).

PaleoSnadno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 150 g kešu (nesolených, nepražených)
  • 20 g strouhaného kokosu (nebo plátků)
  • 10 vypeckovaných datlí
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 30 g sušených brusinek (nedoslazovaných cukrem)
  • 10 g kakaového másla
  • 1 lžička hořkého kakaa

Postup

1

Namočte si minimálně 2 hodiny předem kešu do vlažné vody. Před samotnou přípravou je slijte, opláchněte a nechte oschnout na papírové utěrce. Lze použít i nenamočené kešu ořechy, namáčené jsou ale lépe stravitelné, mají i jemnější strukturu.

2

Nakrájejte si datle na menší kousky. Vložte je do mixéru, přidejte kešu a kokos. Krátce vše rozmixujte, dokud se nevytvoří sypká (mírně lepivá) směs v konzistenci hrubšího písku. Přidejte do mixéru kokosový olej a brusinky a ještě krátce promíchejte. Osobně mi více chutná, když jsou v tyčince zřetelné kousky brusinek, v některém soustu úplně chybí, v jiném je jich více. Pokud vám ale bude více vyhovovat brusinková příchuť v každém soustu, mixujte o něco déle a brusinky více rozdrťte.

3

Dno vhodné nádoby vyložte potravinářskou fólií a na ní pomocí prstů rozmačkejte kešu směs (co nejvíce přitlačte, aby se směs perfektně spojila a nikde nezůstaly vzduchové bubliny). Nádobu vložte na cca 1 hodinu do lednice a nechte vychladit.

4

Těsně před tím, než budete pokračovat v další úpravě tyčinek, rozpusťte si cca 10 g kakaového másla (osobně používám mikrovlnku, lze samozřejmě i na mírně nahřáté plotně). V rozpuštěném kakakovém másle rozpusťte 1 lžičku hořkého kakaa a nechte mírně vychladit (směs by neměla ztvrdnout, ale mírně zhoustnout, aby lépe držela na tyčinkách).

5

Vyndejte kešu směs z lednice a pomocí ostrého nože ji nakrájejte na tyčinky. Pomocí prstů upravte nerovné okraje, které během krájení mohou vzniknout. Každou tyčinku jemně polijte promíchanou směsí kakaového másla a kakaa. Dejte do lednice vychladit přes noc.

6

Podávejte chlazené, v teple tyčinky poměrně rychle povolí. Kakaové máslo jim ale pomáhá udržet tvar a konzistenci (taje při cca 32 °C).

Poznámka

PS1: Místo brusinek můžete použít příchuť podle vaší volby. Skvělá je například skořice, kousky kakaové hmoty, jiné druhy sušeného ovoce apod.
PS2: Tyčinky můžete místo kakaového másla s kakaem polít i rozpuštěnou čokoládou, nebo naopak nechat tyčinky bez polevy.
PS3: Kešu můžete nahradit i jinými ořechy, např. mandlemi, makadamy nebo pekany. Podle zvoleného druhu ořechů případně upravte i dobu namáčení (mandle 12 h, makadamy bez namáčení, pekany 5 h).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Burákové máslo – peanut butter

Losos s pomerančovo-medovou omáčkou a černým sezamem

Předvánoční lehký koláč z tvarohu a vanilkového pudinku

Rukolové lívanečky

Mandlové perníčky s rumem

Krtkův mini dort z mikrovlnky

Mexické guacamole

Borůvkové muffiny

Ovesné sušenky s kokosem a čokoládovými kousky bez rafinovaného cukru

Snadné lahodné karamely s čokoládou a mandlemi

Vymazlený domácí kečup s 5 druhy koření

Citronové řezy