Namočte si minimálně 2 hodiny předem kešu do vlažné vody. Před samotnou přípravou je slijte, opláchněte a nechte oschnout na papírové utěrce. Lze použít i nenamočené kešu ořechy, namáčené jsou ale lépe stravitelné, mají i jemnější strukturu.
Nakrájejte si datle na menší kousky. Vložte je do mixéru, přidejte kešu a kokos. Krátce vše rozmixujte, dokud se nevytvoří sypká (mírně lepivá) směs v konzistenci hrubšího písku. Přidejte do mixéru kokosový olej a brusinky a ještě krátce promíchejte. Osobně mi více chutná, když jsou v tyčince zřetelné kousky brusinek, v některém soustu úplně chybí, v jiném je jich více. Pokud vám ale bude více vyhovovat brusinková příchuť v každém soustu, mixujte o něco déle a brusinky více rozdrťte.
Dno vhodné nádoby vyložte potravinářskou fólií a na ní pomocí prstů rozmačkejte kešu směs (co nejvíce přitlačte, aby se směs perfektně spojila a nikde nezůstaly vzduchové bubliny). Nádobu vložte na cca 1 hodinu do lednice a nechte vychladit.
Těsně před tím, než budete pokračovat v další úpravě tyčinek, rozpusťte si cca 10 g kakaového másla (osobně používám mikrovlnku, lze samozřejmě i na mírně nahřáté plotně). V rozpuštěném kakakovém másle rozpusťte 1 lžičku hořkého kakaa a nechte mírně vychladit (směs by neměla ztvrdnout, ale mírně zhoustnout, aby lépe držela na tyčinkách).
Vyndejte kešu směs z lednice a pomocí ostrého nože ji nakrájejte na tyčinky. Pomocí prstů upravte nerovné okraje, které během krájení mohou vzniknout. Každou tyčinku jemně polijte promíchanou směsí kakaového másla a kakaa. Dejte do lednice vychladit přes noc.
Podávejte chlazené, v teple tyčinky poměrně rychle povolí. Kakaové máslo jim ale pomáhá udržet tvar a konzistenci (taje při cca 32 °C).
PS1: Místo brusinek můžete použít příchuť podle vaší volby. Skvělá je například skořice, kousky kakaové hmoty, jiné druhy sušeného ovoce apod.
PS2: Tyčinky můžete místo kakaového másla s kakaem polít i rozpuštěnou čokoládou, nebo naopak nechat tyčinky bez polevy.
PS3: Kešu můžete nahradit i jinými ořechy, např. mandlemi, makadamy nebo pekany. Podle zvoleného druhu ořechů případně upravte i dobu namáčení (mandle 12 h, makadamy bez namáčení, pekany 5 h).