fbpx

Jablečno-hruškový celozrnný koláč

Tenhle kousek z ovesných vloček a celozrnné mouky můžete hravě připravit i v bezlepkové variantě. Místo pšeničné mouky dejte třeba pohankovou nebo jáhlovou. Nic těžkého na tom není. Těsto je vláčné, mírně vlhké, ale nerozpadá se. Ovoce měňte podle nálady a sezóny. V létě ho připravuji s lesními plody, v zimě jablečný.

Jablečno-hruškový celozrnný koláč

Ingredience na 6 porcí

Těsto:

  • 150 g ovesných vloček
  • 140 g celozrnné pšeničné mouky
  • 140 g třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 1 banán (cca 100 g)
  • 2 drcené hřebíčky
  • lžička skořice
  • lžička vinného kamene

Náplň:

  • 250 g oloupaných a vykrájených jablek
  • 250 g oloupaných a vykrájených hrušek
  • lžička citrónové kůry
  • hvězdička badyánu
  • lžíce vanilkového cukru
  • lžička skořice

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Sypké přísady na těsto smíchejte, přidejte banán, máslo a vypracujte těsto, které nechte uležet v chladu. Mezitím si připravte náplň.

2

Očištěné a pokrájené ovoce dejte do hrnce, přidejte koření a asi 10 min. povařte. Nechte vychladnout.

3

Ze 2/3 těsta vytvořte korpus – vmačkejte ho do formy, uhlaďte a dejte na 175 °C zapéct na 15 min. Poté ho poklaďte ovocem a rozdrobte zbývající část těsta.

4

Dopečte při stejné teplotě asi 30 min.

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře