Cizrna v pikantní rebarborovo – mrkvové omáčce

Až do letoška jsem rebarboru znala jenom z koláče. Ale ten mě zrovna dvakrát neoslovil. A protože rebarbora na zahradě v tuhle roční dobu roste a bují jak o závod, rozhodla jsem se experimentovat a zařadit jí do jídelníčku ve slané podobě.

Lenka Baxová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 300 g cizrny
  • 2 velké cibule
  • 2 řapíky rebarbory
  • 2 velké mrkve
  • 50 ml oleje
  • 1 lžička kari koření
  • sůl
  • špetka chilli

Postup

1

Přes noc namočenou cizrnu dobře propláchneme a uvaříme v tlakovém hrnci. Trvá to cca 45 minut. Než se nám cizrna uvaří, začneme dělat omáčku.

2

Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme jí pomalu smažit na olej. S olejem většinou šetřím, ale tentokrát jsem dala víc, aby omáčka byla krémovitá.
Mrkev oškrábeme a nakrájenou na kolečka přidáme k cibuli.
Rebarboru oloupeme, také nakrájíme na plátky a přidáme na pánev.
Zasypeme kari kořením, osolíme, přidáme špetku chilli, osolíme a na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut dusíme (bez podlití).

3

Uvařenou cizrnu scedíme.

4

Hotovou zeleninu dáme do mixéru, přidáme půl hrnku uvařené cizrny a mixujeme. Přiléváme vývar z cizrny, aby nám vznikla omáčka hustoty svíčkové.
Nakonec vmícháme zbylou uvařenou cizrnu.

Poznámka

Největší úspěch měla doma cizrna podávaná s mrkví vařenou v páře. Ale stejně lze podávat například s těstovinami, rýží…prostě co kdo má rád. Pokud chceme jen omáčku – například k polévání zeleniny, stačí nám jen 100 g cizrny. V časové tísni jde v tomhle případě použít i cizrnu z plechovky, potom je omáčka opravdu rychle hotová.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Rychlé bezlepkové pečivo bez kynutí

Plňěný patisón dle vaší fantazie

Cizrna s pečenou dýní

8 domácích receptů na ovocno-bylinkové sirupy bez vaření

Křupavé květákové tyčinky se sýrem z 5 ingrediencí

Pečené kuře v acidofilním mléku s česnekovými výhonky

Veganský cheesecake s kokosem, čokoládou a mandlemi

Rychlé smažené placky z bramborové kaše, se slaninou a česnekem

Zapečené lilky

Pečená krůtí prsa s medem a slaninou

Jednoduchý návod na dort ve tvaru slona + šablona

Halloweensky koláč s jablkami