Těsto
Krém
Zdobení
Předehřejte troubu na 190 °C. Plech s vyššími okraji vyložte pečícím papírem a lehce vymažte olejem.
Rozšlehejte vejce s cukrem do pěny, poté přidejte jablečné pyré a melasu.
V misce smíchejte mouku, kypřící prášek, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a sůl a vzniklou směs vmíchejte do jablečného základu.
Vlijte těsto do připravené formy a pečte přibližně 10 minut. Poté korpus ihned vyklopte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem. Zarolujte korpus a nechte vychladnout.
Na krém si připravte rozpuštěné máslo v rendlíku, do kterého přidejte jablka, cukr, skořici a muškátový oříšek. Přibližně 2 minuty vařte a poté přidejte vodu smíchanou se škrobem. Promíchejte a nechte probublávat přibližně 5 minut. Odstraňte z plotny, přemístěte jablka do mísy a nechte zchladnout, ideálně v lednici.
Jakmile korpus vychladne, opatrně jej rozbalte, natřete jablečným krémem a znovu zabalte.
V troubě vyhřáté na 180 °C nechte chvíli péct ořechy rozložené na plechu. Jakmile začnou vonět, vyndejte a nechte zchladnout.
Na polevu rozpusťte máslo v rendlíku, přisypte třtinový cukr a rozmíchejte. Vlijte smetanu a přiveďte směs k varu. Sundejte z plotny a zamíchejte moučkový cukr a vanilku.
Nalijte polevu rovnoměrně přes roládu, posypte ořechy a přendejte na servírovací talíř. Uchovávejte v lednici, než budete servírovat.