
Základ
Kari hummus
Hummus se sušenými rajčaty
Rukolový hummus
Den dopředu si namočíme cizrnu. Můžete použít i konzervovanou – minimálně 3 plechovky. Druhý den cizrnu v čerstvé vodě uvaříme do měkka, mně se osvědčilo vařit ve tlakovém hrnci, pak to trvá jen 20 minut. Po uvaření cizrnu zcedíme a rozdělíme na tři části.
Cibuli nakrájíme na velké kusy a osmažíme na oleji. Rozdělíme na tři části. Česnek přepůlíme, vyndáme klíček a také osmahneme.
Kari hummus: Do mixéru dáme třetinu cizrny, třetinu cibule, větší část česneku, tahini pastu a koření, zakápneme olivovým olejem a mixujeme. V případě potřeby přidáme pár lžic vody.
Hummus se sušenými rajčaty: Do mixéru dáme třetinu cizrny, třetinu cibule, sušená rajčata a olej z nich, zasypeme sladkou paprikou, dokořeníme solí a pepřem. Pokud máte, můžete dobarvit sušenou červenou řepou. Rozmixujeme. V případě potřeby přidáme pár lžic vody.
Rukolový hummus: Do mixéru dáme třetinu cizrny, třetinu cibule, zbytek česneku a rukolu, zakápneme olivovým olejem a mixujeme. V případě potřeby přidáme pár lžic vody.
Při podávání dozdobíme podle chuti – já kari hummus posypala dvoubarevným sezamem, na rajčatový dala olivu a zelený ozdobila kouskem rukoly.