fbpx

Obrácený mandlový koláč s nektarinkami

Mandlový koláč pečený vzhůru nohama, který trošku připomíná slavný tarte tatin, až na to, že je ovoce zalité pouze povařeným cukrem s vodou bez másla a těsto je lehčí a plnější než klasické pâte brisée na tarte tatin.

Obrácený mandlový koláč s nektarinkami

Ingredience na 8 porcí

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 150 g mouky
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 180 g másla + něco na vymazání formy
  • 40 g mletých mandlí (mohou být se šlupkou)
  • lžička mandlového aroma
  • 150 g cukru na karamel
  • 3-4 nektarinky (dost sladké)
  • 30 g plátků mandlí

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Rozehřejte troubu na 180°C. Vymažte máslem koláčovou formu.

2

V míse rozmíchejte vejce s cukrem, přisypte mouku prosátou s kypřícím práškem a dobře smíchejte. Přidejte rozteklé máslo. Nakonec přisypte mleté mandle a několik kapek mandlového aroma.

3

Nektarinky nakrájejte na čtvrtky a odstraňte pecku. Každou čtvrtku podélně rozkrojte na dva kusy.

4

Cukr rozehřejte na nepřilnavé pánvi při nízké teplotě, do té doby než zezlátne do karamelova. Pozor aby nezesklovatěl!

5

Hotový karamel ihned nalijte do máslem vymazané formy. Bez čekání na něj naskládejte plátky nektarinek a poté na to vše nalijte těsto. Klepejte formou lehce o stůl, aby těsto dobře zateklo všude, poté dejte do trouby a pečte cca 30 minut na 180°C.

6

Nechte koláč trochu vychladnout a pak ho opatrně vyklopte na podnos, broskvemi navrch. Posypte plátky mandlí.

Poznámka

Koláč je výborný i s broskvemi či hruškami.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře