Obrácený mandlový koláč s nektarinkami
Mandlový koláč pečený vzhůru nohama, který trošku připomíná slavný tarte tatin, až na to, že je ovoce zalité pouze povařeným cukrem s vodou bez másla a těsto je lehčí a plnější než klasické pâte brisée na tarte tatin.

Ingredience na 8 porcí
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 150 g mouky
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- 180 g másla + něco na vymazání formy
- 40 g mletých mandlí (mohou být se šlupkou)
- lžička mandlového aroma
- 150 g cukru na karamel
- 3-4 nektarinky (dost sladké)
- 30 g plátků mandlí
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Rozehřejte troubu na 180°C. Vymažte máslem koláčovou formu.
V míse rozmíchejte vejce s cukrem, přisypte mouku prosátou s kypřícím práškem a dobře smíchejte. Přidejte rozteklé máslo. Nakonec přisypte mleté mandle a několik kapek mandlového aroma.
Nektarinky nakrájejte na čtvrtky a odstraňte pecku. Každou čtvrtku podélně rozkrojte na dva kusy.
Cukr rozehřejte na nepřilnavé pánvi při nízké teplotě, do té doby než zezlátne do karamelova. Pozor aby nezesklovatěl!
Hotový karamel ihned nalijte do máslem vymazané formy. Bez čekání na něj naskládejte plátky nektarinek a poté na to vše nalijte těsto. Klepejte formou lehce o stůl, aby těsto dobře zateklo všude, poté dejte do trouby a pečte cca 30 minut na 180°C.
Nechte koláč trochu vychladnout a pak ho opatrně vyklopte na podnos, broskvemi navrch. Posypte plátky mandlí.
Poznámka
Koláč je výborný i s broskvemi či hruškami.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře