Ingredience
- 5 lžic másla
- 2 střední cibule, najemno nakrájené
- 2 snítky petržele
- 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 hrnek jablečného vína
- 1⁄4 hrnku hladké mouky
- 2 3⁄4 hrnku kuřecího vývaru
- sůl a pepř na dochucení
- 1 francouzská bageta, nakrájená na kolečka
- 1⁄4 hrnku smetany ke šlehání
- 1⁄3 hrnku strouhaného Gruyére sýra (lze zvolit i jiný)

Postup
- V rendlíku rozehřejte 3 lžíce másla, přisypte cibuli a restujte dozlatova přibližně 6 až 8 minut. Svažte bylinky do plátna a vložte do rendlíku společně s 1/2 hrnkem jablečného vína. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte 5 minut probublávat. Poté sundejte z plotny.
- V druhém větším rendlíku rozpusťte zbývající 2 lžíce másla, přidejte mouku a za stálého míchání vařte 2 minuty. Poté přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte plamen a nechte probublávat přibližně 15 minut. Suroviny z prvního rendlíku přendejte do vývaru a opět nechte 15 minut vařit, aby se chutě dobře spojily. Poté vyndejte pytlíček s kořením a polévku osolte a opepřete.
- Na troubě rozehřejte nastavení “grill”. Nakrájenou bagetku vložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte v troubě opéct dozlatova, přibližně 2 minuty.
- Rozdělte zbývající jablečné víno mezi dvě misky, dolijte polévkou a vložte je na pečící plech. Do každé polévky vložte kolečka opečených baget, posypejte sýrem a polijte smetanou. Vložte plech s miskami do trouby na přibližně 2 minuty, aby se sýr roztekl.
- Ihned servírujte.