Dýňové koření:
Pokud nemáte, nejprve si připravte dýňové pyré:
Troubu jsem předehřála na 180 °C. Dýni jsem napříč přepůlila, vydlabala semínka a obě půlky položila rozříznutou částí na plech s pečicím papírem. Dýně bude upečená, jakmile půjde propíchnou vidlicí. Trvá to asi hodinu. Dýni po upečení nechte vychladnout.
Když dýně vychladla tak, abych ji udržela v ruce, vydlabala jsem dužinu, dala ji do robotu a rozmixovala dohladka. Připravila jsem si mísu s cedníkem a do něj vložila pyré. Vychladlé pyré s mísou jsem dala do lednice a nechala přes noc odkapat. Dejte pozor - cedník se nesmí dotýkat dna. Druhý den jsem odkapané pyré přendala do skleničky a zavíčkovala. V ledničce vám vydrží 2 dny, v mrazáku až 2 měsíce.
Do mísy nasypte hladkou mouku, prášek do pečiva a promíchejte.
Dále přisypte cukr, skořici a opět vše promíchejte. Do suché směsi přidejte dýňového pyré, olej a celou tabulku kvalitní čokolády nakrájenou na kousky. Vše zamíchejte a pokud je těsto tuhé přilijte mléko. Těsto by nemělo být úplně řídké, ale ani tuhé. Prostě něco mezi. Až se vám bude zdát hustota těsta správná, přelijte ho do úzké chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a těsto na povrchu uhlaďte.
Formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 50 minut. Upečení zkuste na špejli. Výsledné těsto není suché, ale tzv. mokré, takže špejle nebude úplně suchá nicméně se na ní těsto nebude lepit.