Na dukátové buchtičky
Na vanilkový krém
Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Odeberte z něj 4 lžíce, do mléka dejte lžíci cukru, rozdrobte droždí a můžete přidat lžičku hladké mouky, vše rozmíchejte a nechte v teple vzejít do pěny.
Prosátou mouku smíchejte s citrónovou kůrou, vajíčkem, zbylým cukrem, olejem a kváskem, přidejte zbylé mléko a vypracujte krásně hladké těsto.
Nachystejte si pekáček, do kterého budete „buchtičky“ dávat a lehce ho vymažte olejem.
Na pomoučněný vál vyklopte těsto a po kouscích uždibujte, tvarujte „kuličky“ a skládejte vedle sebe do připraveného pekáčku. Ty potom nechte v teple a přikryté utěrkou kynout cca 45 minut.
Troubu si předehřejte na 180°C a po vykynutí buchtiček je dejte do trouby a pečte cca 30 minut, až dostanou nahoře krásně zlatou barvu.
Mezitím si připravte krém. Smetanu nalijte do hrnce (cca 100ml si nechte bokem), přidejte cukr a na střední plamen pomalu zahřívejte. Vanilkový lusk rozřízněte špičkou nože a vyškrábejte semínka. Ty přidejte ke smetaně spolu s vyškrábaným luskem. Ve zbylé smetaně rozšlehejte žloutky a pomalu všlehejte do horké, ale ne vroucí smetany. Krém šlehejte a zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne (cca 5-7 minut). Nezapomeňte z něj vyndat vanilkový lusk :).
Po upečení buchtiček můžete tuhle dobrotu podávat, pocukrovat a přidat si i čerstvé ovoce se kterým jsou „obyčejné“ buchtičky s krémem ještě lepší.