Dukátové buchtičky s domácí vanilkovou omáčkou

Asi všichni si Dukátové buchtičky pamatujeme hlavně ze školních jídelen jako Buchtičky se šodou :) , no občas se jim povedly, ale občas to byl děs běs. Nejlepší uměla vždycky maminka nebo babička. Za našich mladých let se dělaly hlavně s práškovým pudingem, jelikož vanilkové lusky bychom v té době asi nikde nekoupily. Takže když už byl krém domácí jednalo se jen o žloutkový. Tenhle recept mám z Apetitu, je snadný a vždycky se mi povede, až na menší změny ho dodržuji téměř přesně.

Cucinare con amore

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Ingredience na buchtičky pro 4-5 osob:

  • 13 g čerstvého droždí
  • 40 g krystal.cukru (já nahradila třtinovým ,ale je nutné dát o 10 g víc pokud máte radši sladší chuť )
  • 100 ml vlažného mléka
  • 100 ml rozpuštěného vlažného másla ( nebo 100 ml mandlového oleje za studena lisovaného )
  • 265 g hladké mouky ( i podle barvy těsta určitě poznáte, že klasická bílá mouka to není, já mám ráda špaldovou, těsto má lehce oříškovou příchuť a je o něco zdravější )
  • maličká špetka soli
  • 1 celé vejce
  • 1 lžíce suš.citronové kůry

Ingredience na domácí vanilkovou omáčku pro 4 osoby :

  • 750 ml plnotučného mléka
  • 1 1/2 vanilkového lusku
  • 60 g krys.cukru ( opět jsem použila třtinový , množství je orientační, je potřeba ochutnat a přizpůsobit tomu jak moc máte nebo nemáte rádi sladké )
  • 6 žloutků
  • 2- 3 lžíce rumu ( to jen pokud máte rádi chuť lehce připomínající koňakovou zmrzlinu 🙂

Postup

1

Nejprve dáme rozpustit máslo a ohřát mléko. Mléko přelijeme do větší mísy, rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr,vše zamícháme a necháme pět minut odpočinout. Poté promícháme mouku se solí a přidáme k mléku, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru a vlažné máslo. Vše dobře promícháme vařečkou a zakryjeme folií. Necháme na teplém místě hodinku kynout.

2

Připravíme si lehce pomoučněný vál a těsto prohněteme, poté tvarujeme stejně velké kuličky (velikost je jen na vás). Ty skládáme jednu vedle druhé do máslem vymazané formy, když máme všechno těsto vytvarované, buchtičky potřeme buď olejem (mandlový, z lískových oříšků atd. ) nebo nejlépe troškou rozehřátého másla ze všech stran. Přikryjeme lehce utěrkou a necháme půl hodinky odpočinout.

3

Po 20ti minutách si předehřejeme troubu na 180°C abychom už po dokynutí měli troubu akorát přehřátou. Buchtičky vložíme do trouby a necháme péct dokud nechytí zlato.růžovou barvu. Trvá to asi 20-30 min. Poté vyndáme a je načase nachystat omáčku.

4

Polovinu cukru rozmícháme se všemi žloutky do pěny. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme zbylou polovinu cukru, vanilkové lusky ( ty rozřízneme , vnitřek přidáme do mléka a pak i celé lusky ) a přivedeme k varu, ihned vypneme a necháme 15min louhovat.

5

Pak vyjmeme celé lusky ( můžeme je rozmixvat a vrátit zpátky nebo prostě vyhodit ). Polovinu mléka zašleháme pomalu k žloutkům a druhou opět postavíme na plotnu. Pozor nesmí se vařit, máme zapnutý jen mírný plamen a opatrně do mléka vmícháme žloutkovou směs. Přilijeme rum a za stálého mícháme ohříváme (nesmíme se úplně vařit ) asi deset min. Prostě aby konzistence byla jako řídký puding. Buchtičky dáme do hlubokého talíře a zalijeme omáčkou. Uvidíte, že si domácí omáčku zamilujete,ale když nebudete mít chuť a čas pro jednou se svět nezboří, když si práci ulehčíte kupovaným bio pudinkem. Ale já mám tohle jídlo spojené s víkendem, svátkem apod. kdy je na něj dost času takže si ráda připomenu poctivý pracnější krém.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou

Pstruh na másle

Video: Nadýchané máslové rohlíčky skvělé ke snídani

10 nejoblíbenějších receptů na fitness večeře

Raňajková fitness placka

Luxusní losos gravlax s hořčičnou omáčkou

Domácí čokoládové pralinky připravené pomocí formy na led

Francouzský citrónový koláč s rozmarýnem

Hrnkový moučník – bublanina

Rychlé ovesné sušenky ze 4 ingrediencí

Ovesné donutky

Brokolicový koláč